Benzin je nyní o 5,83 koruny na litru dražší než před rokem. Za naftu motoristé loni začátkem června platili o 3,90 koruny na litru méně. Pohonné hmoty postupně zdražují od poloviny letošního ledna, kdy stál litr Naturalu 95 méně než 28 korun a nafty kolem 27,20 koruny.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda míní, že pohonné hmoty v ČR v příštím týdnu dál mírně zdraží, a to v rozsahu do 20 haléřů na litr. "Cena ropy na světových trzích začala po květnové stagnaci růst. Během června tak ropa Brent přidává více než čtyři procenta. Cena Brentu během středečního obchodování vystoupala na své maximum za celé období od května předloňského roku," uvedl. Zdražování ropy dokonce už i nad předpandemickou úroveň má podle něj na svědomí zejména průtah ve vyjednávání mezi Spojenými státy a Íránem ohledně obnovení jaderné dohody obou zemí.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Minimální mzdy? Maláčová navrhne zvýšení z 15 200 na 18 tisíc

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 31,90 koruny. Za méně než 32 korun lze benzin pořídit ještě v Moravskoslezském kraji. Také nafta vyjde v Ústeckém kraji nejlevněji v republice, tamní pumpy ji prodávají průměrně za 29,74 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 32,97 koruny. Nafta se v hlavním městě tankuje za 30,82 Kč za litr.

Pohonné hmoty budou podle Kovandy v nadcházejících sedmi dnech zdražovat i v dalších evropských zemích. "Aktuálně je benzin levnější než v ČR tradičně v Bulharsku, Rumunsku a v Polsku, ale také ve Slovinsku. Cenově srovnatelný je v Maďarsku a v Rakousku. Na Slovensku, v Chorvatsku či v Německu nebo v Itálii je dražší. Nafta vyjde řidiče levněji v Rumunsku a v Bulharsku. V Polsku je její cena srovnatelná. Na Slovensku, v Rakousku, ve Slovinsku, v Chorvatsku, v Německu či Itálii je pak dražší," dodal ekonom.