S nevěřícím pohledem stojí pár žen nad cenovkami u bedýnek se zeleninou v hradeckém supermarketu. „To si z nás dělají legraci? Teď abych si na základ guláše vzala hypotéku,“ glosuje jedna z nich cenovku, kde u cibule křičí částka 27,90 a u papriky 139 korun za kilogram. Právě tyto komodity se staly v poslední době nejen symbolem zdražování zeleniny, ale i terčem internetových vtípků.
Důvodem je fakt, že zatímco v roce 2018 se například paprika prodávala za 40 korun za kilogram, dnes se její cena mnohdy šplhá až ke dvěma stovkám. Podobně je na tom i cibule. Ještě loni na podzim stála kolem 10 korun, nyní se její cena blíží ke 30 korunám. Kromě cibule a paprik zdražují také okurky, rajčata či mrkev.

Příčinou vysokých cen zeleniny je zejména fakt, že její zahraniční pěstitelé doplácejí na drahé energie. A to hlavně v případě skleníkové produkce.
Že by došlo k situaci, jako ve Velké Británii, kde je například cibule nedostatkovým zbožím a člověk ji jen tak v obchodě nesežene, však podle Deníkem oslovených expertů nehrozí.
„Ve Velké Británii došlo k výpadku plodové zeleniny i proto, že není po brexitu na volném evropském trhu. A také proto, že spousta skleníků musela kvůli drahým energiím zavřít. Podobný scénář však u cibule u nás nehrozí,“ míní předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.
Nesoběstačnost české produkce
Podle něj za současnou drahou zeleninou nestojí jen energetická krize, ale i rozmařilost českých domácností a nesoběstačnost tuzemské produkce. „Zatímco u brambor jsme soběstační asi ze 70 procent, u pěstování cibule či papriky jsme na tom velmi bídně. Proto musíme spoléhat na ostatní země. A toho využívají i obchodníci,“ doplnil Ludvík.
Jeho slova potvrdila i Alice Kouřilová ze Zelinářské unie České republiky. „U velké části sortimentu zeleniny jsme závislí na dovozu. Co se týče cibule, dovedeme pokrýt zhruba polovinu naší potřeby. Navíc byla loňská sklizeň horší ve více zemích a právě cibule je nyní velice žádaným zbožím,“ informovala Kouřilová.

Další problém vidí předseda Ludvík i v malé podpoře zemědělců. „Celá Evropská unie hlásá, že máme jíst méně masa. Ale v pěstování zeleniny zemědělce nikterak nepodpoří. A jim se to pak nevyplatí. Místo toho budou raději pěstovat rentabilnější řepku, či obilí,“ uvedl Ludvík.
Návrat do normálu? Za dva měsíce
Deníkem oslovený expert z České zemědělské univerzity v Praze Tomáš Maier očekává, že cena drahé zeleniny se dostane do normálu za dva až tři měsíce. „Zelenina je sezónní zboží. U současné ceny hraje roli i fakt, že se jí lidé nepředzásobili. Cena však bude postupně klesat v době, kdy se na trh dostane pozdně jarní úroda,“ uvedl Maier.

Poukázal i na psychologii trhu, kde nyní naopak klesá například cena obilí. „Na začátku loňského roku po napadení Ukrajiny Ruskem jeho cena raketově stoupla. Trh totiž kvůli ukrajinskému obilí zaplavila hysterie. To přitom na globálním trhu zabírá jen asi dvě procenta. Podobné je to nyní i u zeleniny, kdy trh podléhá i mediálním tlakům,“ uzavřel Maier.