Upozornil, že rychleji než příjmy z pojistného rostou náklady na pojistná plnění poškozeným. Celková bilance povinného ručení proto bude opět nepříznivá a další zdražování bude podle Hradce zřejmě nezbytné. Náklady na pojistná plnění poškozeným letos vzrostou o 320 milionů Kč na 18,4 miliardy Kč. Nedostatečný růst vybraného pojistného letos zapříčiní ekonomickou ztrátu deset procent ročního pojistného, dodal Hradec.

Průměrné pojistné u povinného ručení kleslo od roku 2007 do 2013 o zhruba 30 procent. V roce 2013 se trend otočil a pojistné začalo zdražovat, do současnosti průměrné zdražení činilo tři procenta. „Stanovení ceny pojistného je autonomním rozhodnutím každé pojišťovny. Aby byl systém v rovnováze, měly by ještě průměrně zdražit o deset procent," podotkl Hradec.

Srovnejte si bezplatně ceny povinného ručení na trhu.

Samy pojišťovny připouštějí, že povinné ručení bude letos a v příštím roce dál zdražovat. Důvodem jsou vyšší náklady pojišťoven na škody na zdraví v důsledku změn v občanském zákoníku. „Očekáváme, že sazby v nejbližší době mírně porostou. Zvýšení se projeví zejména u rizikovějších skupin klientů, a to o pět až deset procent. Zvýší se rozdíly v pojistném pro bezproblémové řidiče a pro ty, co způsobují škody," řekl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

„Meziroční nárůst nákladů na pojistná plnění sice není tak dramatický jako v roce 2014, kdy nabyl účinnosti nový občanský zákoník, nicméně se ukazuje, že dopady tohoto zákona ještě stále nejsou konečné. Pojišťovny tak zřejmě budou i v následujících letech vyplácet na odškodném poškozeným více peněz," řekl Hradec.

Nový občanský zákoník zrušil tabulky, podle kterých pojišťovny vyplácely škody na zdraví. Částky odškodného, které pojišťovny musí platit obětem nehod, tak podle pojišťoven vzrostly až o čtvrtinu. Vliv na vyšší náklady měly i povinné odvody do Fondu zábrany škod a placení výjezdů hasičského záchranného sboru. Fondu zábrany škod musí pojišťovny platit tři procenta z vybraného povinného ručení a platí i paušální poplatky hasičům 5600 korun za hodinu zásahu.

Havarijní pojitění

Naopak ceny havarijního pojištění nadále mírně klesají. Od roku 2007 do roku 2014 toto pojištění zlevnilo průměrně o 31 procent z téměř 13.000 Kč na necelých 9000 korun. Vedle silné konkurence má na cenu havarijního pojištění vliv i cena nových vozidel, která v posledních letech klesala.

„Havarijní pojištění sice není povinným pojištěním, nicméně riziko škody na vozidle je velké. Průměrná škoda hrazená z havarijního pojištění činí asi 25.000 Kč, přitom průměrné roční pojistné se pohybuje pod 9000 Kč, u starších vozidel fyzických osob dokonce pod hranicí 5000 Kč," uvedl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek. Průměrná škoda na vozidle v případě odcizení či vandalizmu přesahuje 50.000 Kč. U totálních škod na autech, které za sebou zanechá například povodeň, se škoda často přehoupne i přes několik set tisíc korun.

Povinné ručení poskytuje 12 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru a dalších kritérií.