Díky úspěšnému prodeji emisních povolenek bylo na úřadě k dispozici 20 miliard korun, žádostí došlo 80 tisíc. „V době mého příchodu nebyla v pořádku evidence žádostí, neexistovala jejich časová řada, momentálně je kvůli nedostatkům vyřazeno 2500 projektů, u nichž se vypořádávají námitky,“ uvedl v úterý Chalupa.

Vše musí být hotovo do půlky letošního roku, kdy program končí. Zateplování budov ale bude stát podporovat i nadále. Chalupa chystá projekt Zelená úsporám II. „Objem peněz bude nepoměrně menší, stejně jako dotace, které se budou pohybovat kolem 30 – 40 procent vynaložených nákladů,“ řekl ministr. Polovina výnosu z prodeje povolenek v letech 2013 – 20 půjde do státního rozpočtu, zbytek rozdělí ministerstvo životního prostředí na energetické úspory, výzkum nových technologií a protipovodňová opatření.

Do programu se budou moci zapojit soukromníci i obce či vysoké školy. Právě veřejného sektoru se hospodárnost dotkne nejvíc. Energetická náročnost jeho nových budov by se měla snížit téměř na nulu.

Chráněných oblastí bude 27

Chalupa, který chce do konce roku dovést do úspěšného konce zákon o Národním parku Šumava, předpokládá také zřízení dvou chráněných krajinných oblastí: Máchův kraj letos a Brdy do konce roku 2014. „Tam to záleží především na odchodu vojáků a dohodě s obcemi,“ míní. O rok dříve by se měl zákonem zřídit Národní park Křivoklátsko. Chalupa potvrdil, že jeho resort zatím nepočítá s prolomením limitů na těžbu hnědého uhlí. „Musíme se ale vážně bavit o tom, jak stát teplárnám zajistí uhlí pro centrální zásobování teplem,“ uzavřel ministr.