Pěněžní pokuru včera potvrdil náměstek hejtmana pro řízení rezortu dopravy, investic a veřejných zakázek Jan Sviták. „Konkrétně se jednalo o informační systém ve vlacích, který byl pouze v německém jazyce, i problémy s odbavováním cestujících,“ upřesnil Sviták s tím, že od středy 15. ledna by měl fungovat ve vlacích stejný odbavovací systém, jaký využívají České dráhy.

Prezentační jízda železničního dopravce Arriva na tratích v Libereckém kraji. Na snímku vlak Siemens Desiro zachycen ve stanici Lomnice nad Popelkou.
Arriva zaplatí za chyby pokutu. Největší problém se týká odbavovacího systému

Informační systém ve vlacích je v češtině od začátku roku. Vyměřená sankce se týká jen období od 15. prosince do konce loňského roku.

Arriva zajišťuje na objednávku Libereckého kraje dopravu na linkách osobních vlaků Liberec- Turnov- Stará Paka- Lomnice nad Popelkou a Železný Brod- Tanvald. Kromě toho se s ní cestující v kraji setkají také na rychlíkových linkách Praha- Tanvald a Kolín -Česká Lípa - Rumburk. Ty objednává ministerstvo dopravy.

Další pokuta od ministerstva

Ministerstvo dopravy vyčíslilo za nedostatky ve vlacích pokutu pro firmu Arriva na 670 tisíc korun. Za měsíc provozu provedlo ve vlacích tohoto dopravce 23 kontrol. Další sankce budou za zpoždění nebo nevypravení vlaků. Na twitteru to dnes uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Společnost Arriva vlaky zahájila 23. září zkušební provoz na trase Praha-Masarykovo nádraží – Kralupy nad Vltavou
Personál obtížně mluvil česky. Vlakový dopravce Arriva vyvolal u lidí rozpaky

"Ředitele Arrivy Daniela Adamku jsem osobně informoval, že za zjištěné nedostatky ministerstvo vyčíslilo pokutu na 670.000 korun," napsal Kremlík na twitteru. "Sankce za zpoždění, nevypravení vlaků nebo nenavázání na další spoje budou následovat po dodání čtvrtletních výkazů," doplnil.


Kremlík dnes na facebooku uvedl, že například na linkách mezi Prahou a Tanvaldem a Prahou a Rakovníkem byly nejčastějším nedostatkem nefunkční záchody, špatné označení vlaků nebo chybějící informace o cílové stanici. Arriva, která je dceřinou firmou německých drah Deutsche Bahn, na svém webu koncem prosince zveřejnila omluvu cestujícím.

Vlak společnosti Arriva. Ilustrační snímek.
Jestli Arriva problémy nevyřeší, vypoví Liberecký kraj smlouvu