Prezident Miloš Zeman zatím jednoznačně neuvedl, zda chystaný daňový balíček podepíše. "Prezident ještě zváží, zda bude daňový balíček vetovat,“ uvedla po schůzce ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Prezident Miloš Zeman (na snímku z 11. března 2019)
Zeman se rozhodl vetovat daňový balíček. Nelíbí se mu sleva na poplatníka

Podle ní je Zeman rád, že Senát upravil navrhované zvýšení daňové slevy na poplatníka. Ocenil by však, kdyby v zákoně bylo pevně stanoveno omezení změn na dva roky. Schillerová upozornila, že je to legislativně neproveditelné. 

Upravený návrh

Senát ve čtvrtek normu s úpravami vrátil do Sněmovny. Pokud upravený návrh schválí i poslanci a podepíše ho Zeman, nahradí superhrubou mzdu dvě sazby daně z příjmů fyzických osob 15 a 23 procent. Horní komora také souhlasila se zvýšením daňové slevy na poplatníka z dosavadních 24 840 korun ročně na 27 840 Kč v příštím roce a na 30 840 Kč v roce 2022.

Obcím a krajům mají být výpadky po zrušení superhrubé mzdy částečně kompenzovány zvýšením jejich podílu na výnosech z daní.

Ministryně financí Alena Schillerová na jednání Senátu - Ilustrační foto
Senát pomohl poslancům a schválil upravený daňový balíček

Zemanovi vadil pozměňovací návrh Pirátů, který zvýšil roční daňovou slevu na poplatníka na úroveň průměrné mzdy za předminulý rok, což by v příštím roce znamenalo částku 34 125 korun. Nelíbí se mu také to, že zákon neobsahuje jeho podmínku, aby změna daně z příjmů trvala jen dva roky.