Zeman úvodem poděkoval Rusnokovi za odvedenou práci a zalitoval, že jej nemůže jmenovat znovu. „Nový guvernér má před sebou těžký úkol. Inflace roste a úrokové sazby se překlápí z prostředku k brždění inflace v nástroj jejího posilování. Domnívám se, že nyní neexistují dostatečné důvody k dalšímu zvyšování těchto sazeb. I z toho důvodu jmenuji člověka, který byl k jejich navyšování v minulosti kritický," zdůvodnil výběr kandidáta Zeman a popřál Michlovi hodně zdaru v jeho práci.

Tankování pohonných hmot, čerpací stanice - ilustrační foto.
Reakce na rekordní ceny. Spotřební daň z benzinu se sníží o 1,50 koruny na litr

Michl v minulosti mimo jiné působil v Raiffeisenbank a byl externím poradcem někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Členem bankovní rady ČNB je od konce roku 2018. Michl a další člen bankovní rady Oldřich Dědek opakovaně jako jediní ze sedmičlenné bankovní rady hlasovali proti zvyšování úrokových sazeb. Domnívají se, že zvyšování sazeb na současnou inflaci nezabere, naopak poškodí export a ekonomiku.

Chce vrátit inflaci na dvě procenta

Michl také po svém jmenování na Pražském hradě řekl, že na svém první zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb. „Je pro mě ctí pracovat pro republiku, podobně jako pro ni většinu života pracovali moji rodiče. Mým hlavním cílem nyní bude navrátit inflaci na dvě procenta. Předpokládám, že to bude trvat zhruba dva roky," uvedl při jmenování Michl.

Inflace je podle něj převážně dovezená, především přes vyšší ceny energií. Předpokládá, že sazby budou v té době na takové úrovni, aby krotily případnou poptávkovou inflaci. „Předpokládám, že navrhnu na svém prvním zasedání, které povedu v létě, určitou stabilitu sazeb. Vyhodnotíme poté dopady dosavadní měnové politiky a další indikátory přicházející z ekonomiky a po určité době se rozhodneme, co dál, "dodal.

Mouka v dubnu meziročně zdražila o víc než polovinu
Inflace je v Česku nejvyšší za téměř 30 let. V dubnu zrychlila na 14,2 procenta

Hrad do poslední chvíle jméno nového guvernéra tajil. Už v pátek média spekulovala, že se jím stane Michl. Zeman předminulý týden řekl, že má čtyři kandidáty na guvernéra, ale že má ve svém výběru už víceméně jasno.

Úroková sazba

Naposledy bankovní rada zvýšila úrokové sazby minulý týden, a to o 0,75 procentního bodu. Základní úroková sazba tak stoupla na 5,75 procenta. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 1999. Zároveň šlo o šesté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou. Důvodem zvyšování sazeb je nadále rostoucí inflace umocněná válkou na Ukrajině a snaha centrální banky tlumit inflační očekávání, tedy že inflace nadále rychle poroste.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.

Koruna prudce ztrácí

Česká koruna v reakci na zveřejnění jména nového guvernéra České národní banky prudce ztrácí. K euru překonala úroveň 25,23 Kč za euro, v bezprostřední reakci tak přichází o více než jedno procento. V úterý byl kurz 25 korun za euro. euro. Podobně silným propadem si prochází také na páru s americkým dolarem, řekl ČTK analytik XTB Jiří Tyleček.

O něco nižší ztráty pak zaznamenává koruna podle něj k dalším středoevropským měnám. Michl podle Tylečka hlasoval proti všem osmi zvýšením sazeb od června minulého roku. „Investoři se bojí, že centrální banka přestane být razantní v dalším růstu sazeb. Může je také znepokojovat Michlův netradiční pohled na realizaci měnové politiky, který v posledních letech několikrát prezentoval," dodal.

Peněženka důchodce
Mimořádná valorizace. Od září se znovu zvednou důchody, oznámil ministr Jurečka

Michl je podle analytika společnosti Purple Trading Jaroslava Tupého stoupencem holubičího křídla bankovní rady spolu s Oldřichem Dědkem. Oba dva na posledních zasedáních ČNB vždy vystupovali proti zvyšování základní úrokové sazby. „Jmenování Michla do vedení ČNB by tedy mohlo kompletně změnit rétoriku ČNB a rovněž změnit její pohled na další růst úrokové sazby. Koruna reagovala na jmenování Michla prudkým oslabením, jen za dnešek již oslabila česká koruna o 50 haléřů. Od minulého týdne, kdy byl Michl pozván k prezidentovi a jeho jmenování se tak jevilo vysoce pravděpodobné, oslabila koruna celkem o rovnou jednu korunu," upozornil Tupý.