„Pro mne bylo důležité, že jsme se bavili o dalších změnách. Nemám možnost mluvit o kandidátech, ale nabyl jsem dojmu, že v České národní bance by měla být zachována kontinuita jejího rozhodování i určitá vyváženost vedení," uvedl Fiala po více než hodinovém rozhovoru s hlavou státu. Prezident mu během jednání odůvodnil svůj výběr nového guvernéra. Michla jmenoval minulý týden, Fiala řekl, že se s ním chce setkat.

Zemní plyn. Ilustrační snímek
Zvýšení energetické bezpečnosti. Ministerstvo připravuje státního obchodníka

Michl ve funkci od července nahradí Jiřího Rusnoka, kterému končí druhý mandát a znovu už kandidovat nemohl. Michl je odpůrcem současného cyklu zvyšování úrokových sazeb, v současné sedmičlenné bankovní radě je s dalším členem Oldřichem Dědkem v tomto názoru v menšině. Michl po svém jmenování uvedl, že na prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb beze změny. Michlovo jmenování vyvolalo rozporuplné reakce na politické scéně i mezi ekonomy, koruna reagovala prudkým oslabením.

Miloš Zeman a Petr Fiala - Premiér Petr Fiala (ODS) se setkal 16. května 2022 na zámku v Lánech na pravidelné schůzce s prezidentem republiky Milošem Zemanem (vlevo).Miloš Zeman a Petr Fiala - Premiér Petr Fiala (ODS) se setkal 16. května 2022 na zámku v Lánech na pravidelné schůzce s prezidentem republiky Milošem Zemanem (vlevo).Zdroj: ČTK

Do konce června prezident musí jmenovat ještě tři členy bankovní rady, a tím může zásadně ovlivnit politiku centrální banky. Nového člena rady musí vybrat prezident místo Rusnoka. Šestiletý mandát skončí také viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi. Zeman může Nidetzkému a Bendovi jejich mandát prodloužit, anebo jmenovat místo nich i nové členy rady.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově-politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.