Jen 320 000 litrů mléka denně dodají zemědělci z mlékařského družstva JIH od 1. dubna českobudějovické Madetě. Ve středu to potvrdil za JIH člen vedení Zdeněk Houška. Své dodávky tak sníží zhruba o třetinu.

Zemědělci podle Houšky tuto možnost Madetě avizovaly, a ta tak mohla předem reagovat. Údajně si také nasmlouvala přibližně 140 000 litrů mléka od jiných dodavatelů v České republice, ale mlékárenský gigant tato čísla zatím nepotvrdil. JIH dodával Madetě 500 000 litrů mléka denně, podle smlouvy, která platí do konce března. V nové smlouvě se nedokázaly obě strany shodnou především na ceně. Mlékaři z JIHu nyní navýší dodávky jak do německého Chamu, tak do mlékárny v Klatovech. Do Klatov dodávali od minulého roku, když Madeta kvůli celosvětovému poklesu zájmu o mléko snížila odběr suroviny.

Doufají ve vstřícnější jednání

Budoucí vývoj nechtěl Houška odhadovat. Na jednu stranu zdůraznil, že JIH sdružuje Jihočechy a ti mají o spolupráci s Madetou stále zájem, na druhou stranu upozornil, že cenové podmínky jiných odběratelů jsou lepší než u Madety. Houška také doufá, že změna situace nyní přiměje Madetu, aby jednala se zemědělci vstřícněji.

Madeta však dlouhodobě upozorňuje, že její cenová politika se odvíjí od celkové situace na českém, potažmo evropském a celosvětovém trhu. Tam nyní není o mléko takový zájem, jako byl třeba před třemi lety.

V zemědělské prvovýrobě vloni ubylo přibližně 30 000 kusů dojených krav a podle Houšky hrozí, že letos ubyde stejný počet, protože výrobní náklady zemědělců jsou trvale pod prodejní cenou suroviny. Zemědělci udávají, že výrobní náklady jsou kolem 8 – 8,50 korun na litr mléka a výkupní ceny se dnes podle informací Deníku pohybují kolem 7 korun za litr mléka.

Ve srovnání let 2008 a 2009 se vloni tržby JIHu za mléko propadly o 780 milionů korun a celý sektor obdržel v rámci České republiky za mléko o 6 miliard korun méně.