Možnost prodloužit příjem žádostí povolila Evropská komise všem unijním státům. "Je to možnost, kterou nám dala Evropská komise a plně jsme ji využili u těch 16 dotačních titulů," uvedla Schillerová.

Podle Státního zemědělského intervenčního fondu, který výplatu dotací administruje, je možné podat žádosti až do 10. července, ale po řádném termínu se budou dotace krátit o procento za každý pracovní den. "Lhůta pro příjem žádostí o zařazení a změnu zařazení týkající se takzvaného Agroenvironmentálně-klimatického opatření a Ekologického zemědělství je však jen do 15. června, u těchto opatření není možnost pozdního podání se sankcí," uvedl již dříve fond.

Sucho v ČR - Ilustrační foto.
Česko zažívá nejhorší sucho za 500 let. Jeho konec je v nedohlednu

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zisk zemědělského sektoru loni po dvou letech poklesu vzrostl o 11,9 procenta na 17,5 miliardy korun. Hodnota produkce odvětví podle ČSÚ vzrostla na rekordních 140,3 miliardy korun. Dotace na výrobu loni vzrostly o 5,3 procenta na 34,7 miliardy Kč.

Rozdílné metodiky 

Celkové dotace loni odhadem činily 40,1 miliardy korun, předloni to bylo 38,8 miliardy. Podle Zemědělského svazu ČR se naopak loni zisk snížil o 15 procent. Vyplývá to z jeho interního šetření mezi 365 podniky, sdělil dříve mluvčí svazu Vladimír Pícha. Podle svazu používá každé šetření jinou metodiku, svaz vychází z reálného účetnictví podniků, zatímco statistici používají metodiku evropskou.

"Průměrný zisk v přepočtu na hektar za loňský rok vyšel svazu po zaokrouhlení na 2400 Kč/ha," dodal Pícha.

Jaderná elektrárna Dukovany
Vláda schválila dvě ze tří smluv na stavbu nového bloku Dukovan