V novém roce je čeká několik legislativních novinek, které by jim teoreticky mohly zlepšit podmínky pro podnikání – v platnost vejde novela obchodního zákoníku a občanského soudního řádu, kde bude zavedena pětidenní a ve složitějších případech desetidenní lhůta pro zápis do obchodního rejstříku.

V platnost by měla vejít i účinnost novely živnostenského zákona, která zjednoduší administrativu a usnadní vstup do podnikání. Podnikatelé navíc budou s napětím očekávat, zda se podaří zavést systém jednotných výběrových míst pro placení daní a zákonného pojistného.

„Českou ekonomiku čekají v příštím roce výrazné změny, které vyplynou zejména z reformy veřejných financí. Úpravy DPH, růst cen energií a další faktory povedou ke změnám ve spotřebitelském chování. Lze předpokládat mírný pokles spotřebitelských výdajů, a tím i mírné zpomalení ekonomiky,“ odhaduje předseda Unie malých a středních podniků ČR David Šeich.

I v příštím roce mohou na podnikatele číhat nepříjemnosti v podobě zdlouhavých soudních řízení a stálým nešvarem zůstane i vysoká administrativní zátěž, která podle odhadů stojí podnikatele ročně až 86 miliard korun. „Dobrou zprávou je zrušení minimální daně a povinnosti mít registrační pokladny, které stejně v praxi nefungovaly.

Špatnou zprávou pro malé podnikatele je naopak zvýšení spotřebních daní či zavádění nových ekologických daní. V globálu ale bude příští rok pro malé a střední podnikatele vcelku dobrý, protože očekáváme, že bude stále vysoká spotřeba domácností,“ řekl Deníku analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

V tuzemsku podle posledního výzkumného šetření Českého statistického úřadu působí více než osm set tisíc malých a středních podnikatelů. Zaměstnávají dohromady dvaašedesát procent všech ekonomicky aktivních osob v České republice.