Skok o třináct příček pro Prahu znamená 82. pozici. „Do značné míry odráží především posilování české koruny,“ vysvětlil hlavní ekonom Patria Finance Jak Bureš. Upozornil také na to, že Česko vloni mělo vyšší inflaci než sousední evropské země a zaznamenalo nejrychlejší růst cen nemovitostí v celé Evropské unii, a ty s sebou táhly vzhůru i nájmy. Právě v Praze přitom nájmy podražily zdaleka nejvíce, zejména kvůli chronickému převisu poptávky po bydlení nad nabídkou.

Srovnání nákladů na život ve světových metropolíchZdroj: Patria Finance

Nejdražším městem na světě se stal Singapur následovaný Paříží a Curychem. Nejlevněji je naopak z pochopitelných důvodů v syrském Damašku a venezuelském Caracasu.

Relativně drahá města v poslední době viditelněji zlevnila. Z první desítky například kvůli slabšímu dolaru vypadla všechna americká města včetně New Yorku.

Výstavba bytů. Ilustrační foto.
Většina Pražanů dává přednost výstavbě na brownfieldech uvnitř města

„Je trochu škoda, že data z The Economist se týkají jen největších světových metropolí. K důležitým pohybům v cenách i rozdělování bohatství přitom dochází právě mezi velkými metropolemi na jedné straně a slabšími centry v okrajovějších částech zemí na straně druhé,“ zalitoval Bureš.

Ve většině vyspělého světa narůstají rozdíly mezi jednotlivými regiony. Bodují úspěšná kosmopolitní města, kde se koncentrují lidé s nadprůměrným vzděláním a schopnostmi. Logickým důsledkem jejich úspěchu je ovšem vylidňování a zaostávání periferních oblastí.

Ilustrační foto
Cena půdy stále stoupá. Pro zemědělce začíná být neúnosná