Mezi ně patří i liberecký knihkupec Pavel Jelínek, který za poslední dobu udělal několik změn, aby ulehčil svému rozpočtu. „Musím čerpat ze svých úspor. Měsíční výplata mi nestačí na to, abych pokryl standardní náklady. Musel bych se těžce omezit, ale k tomu zatím nechci přistoupit,“ svěřil se třiačtyřicetiletý Liberečan. Jelikož patří ke spořivým lidem, v době, kdy to ještě šlo, si odkládal peníze stranou, aby si vytvořil takzvaný finanční polštář.

Pavel JelínekPavel JelínekZdroj: Deník/Jiří LoudaKdyž pomine základní poplatky za služby, největší výdaje směřují na nákup potravin a péči o zvířata. Stará se o psa a kočku a jak sám přiznal, zvířata jsou pro něj na prvním místě. Raději odbude sám sebe a jim dopřeje kvalitní stravu a pamlsky. Aby ušetřil právě za jídlo, vedle nákupu on-line se naučil chodit do prodejen se zlevněnými potravinami. V těchto obchodech prodávají výrobky s prošlou dobou minimální trvanlivosti.

Agrární komora České republiky si chce posvítit na ceny německých řetězců v Česku. Ilustrační snímek
Kdo může za drahotu v obchodech? Agrárníci chtějí prověřit německé řetězce

„Často se jedná o dovozové zboží z Německa. Jelikož vím, že nemohou prodávat závadné potraviny, které by ohrozily zdraví, nebojím se tu nakupovat. Zaměřuji se hlavně na sterilizované a vakuované potraviny,“ zdůraznil Jelínek s tím, že občas využívá k nákupům i slevové letáky, aby měl přehled o cenách. „V rámci šetření si vařím jen o víkendech a udržuji naplněnou špajzku,“ dodal.

Spotřebiče vytahuje ze zásuvek

Podařilo se mu najít několik způsobů, jak omezit zbytečné výdaje. Při odchodu z domova vytahuje veškeré spotřebiče až na lednici ze zásuvek. Také vypíná přívod vody ve stoupačkách. „Místo koupání se sprchuji a ideálně v co nejkratším čase, abych zbytečně neplýtval vodou,“ přiblížil jednu z vychytávek. Finanční situaci přizpůsobil i své koníčky. Jelikož si nemůže dovolit zábavu, která stojí peníze navíc, věnuje se turistice spolu se svým čtyřnohým parťákem a poslechu audioknih.

Vláda schválila nižší mimořádnou valorizaci penzí v červenci.
Vláda schválila snížení červnové valorizace důchodů. Návrh posoudí poslanci

„Pokud bych chtěl jet na dovolenou, dopřát si prodloužený pobyt nebo si koupit kvalitnější hrnec, musel bych sáhnout do úspor,“ řekl knihkupec. Kdyby došlo na nejhorší, je připraven najít si novou práci s vyšší mzdou. „Aktuální zaměstnání mě baví. Zůstávám kvůli tomu, že mám pevnou pracovní dobu a zbytek času mám pro sebe. Nejsem ve věku, kdy bych musel trávit 90 procent času v práci,“ osvětlil situaci.

V minulosti byl také silným kuřákem, ale před třemi lety přesedlal na elektronickou cigaretu. Krabička cigaret, která tehdy stála 60 až 70 korun, mu vydržela dva dny. „Díky této změně jsem razantně ušetřil. Nejlevnější náplň mě vyjde na 40 korun a vydrží mi průměrně tři dny,“ podotkl knihkupec. Žije sám v bytě 2+kk. Hypotéku si nastavil tak, že po dobu dvaceti let bude splácet nejnižší možnou částku. Kdyby tak došlo k nenadálé situaci a ocitl se bez příjmu, bude schopen ji nadále splácet. „Nedokážu si představit, že bych se jako mladý člověk musel v dnešní době postavit na vlastní nohy bez pomoci rodičů či známých,“ uzavřel Pavel Jelínek.