„O tom není pochyb," říká Zbyněk Jakš, bývalý horník na hlubinných dolech Pluto a Kohinoor na Mostecku a současný ředitel Podkrušnohorského technického muzea u Mostu. Téměř nazí, zaprášení a zpocení havíři čelí v podzemních chodbách i extrémním teplotním výkyvům a průvanu. „Je to jako když přecházíte z obýváku, kde je 18 stupňů, do kuchyně, kde je 38 stupňů," tvrdí Jakš. V zimě se navíc horníci vracejí na povrch, kde je mráz. Rizikové jsou i nošení těžkých břemen a vibrace. Těžkou práci havířů ukáže v muzeu připravovaná druhá štola, která se otevře pro návštěvníky v roce 2014.

Onemocnění ovlivněná prací se mohou podle hygieniků týkat i montážních dělníků, zdravotníků a lidí ze sociálních služeb, které postihuje hlavně svrab. V roce 2012 přesto hygienici zaznamenali v ČR nejnižší počet hlášených profesionálních onemocnění od roku 1973. „Vypovídá to o odpovědnosti zaměstnavatelů, kteří svým podřízeným zajišťují bezpečnější pracovní prostředí," říká hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Nevylučuje ale i vliv hospodářská krize: zaměstnanci raději nepřiznávají zdravotní problémy, aby nepřišli o práci.

Společnost Severní energetická, které patří na Mostecku povrchový důl ČSA a hlubinný důl Kohinoor, snižuje rizika rozsáhlým systémem prevence a péče o zdraví zaměstnanců. Spolupracuje i s pracovištěm specializovaným na pracovní lékařství. „Pravidelně vyhodnocujeme rizikovost jednotlivých pracovišť a kontrolujeme dodržování stanovených norem," tvrdí mluvčí společnosti Gabriela Sáričková Benešová. Mezi podpůrnými pomůckami jsou i ochranné masti a celoroční pitný režim prostřednictvím sodobarů. „V letních měsících poskytuje energetické nápoje a v zimě teplé nápoje a vitamíny," dodává mluvčí.