Vyplývá to z průzkumu Factum Invenio mezi necelou tisícovkou respondentů. Z průzkumu zároveň vyplynulo, že většina lidí očekává, že vyšší sazba DPH ovlivní jejich spotřebu.

Vláda plánuje od příštího roku zvýšit sníženou sazbu DPH z deseti na 14 procent. Následně od roku 2013 by se měly sazby DPH sjednotit na 17,5 procenta. Základní sazba je nyní 20 procent. Novelu vládního zákona sice na počátku října zamítl Senát, sněmovna ho ale zřejmě přehlasuje. Zvýšení DPH v příštím roce by mohlo vést ke zdražení potravin, knih a novin, léků, sociálních a zdravotních služeb, městské hromadné dopravy, vstupenek na kulturu a sport, vody a tepla.

Lidé očekávají zdražení

U všech kategorií zboží a služeb očekávají respondenti, že obchodníci přenesou zvýšení DPH plně na zákazníka. "Minimálně pětina respondentů a u některých položek i třetina spotřebitelů očekává, že situace obchodníci využijí a cenu skokově zvýší více, než činí nárůst DPH," uvedl Miroslav Fous z Factum Invenio.

Změny DPH ovšem podle něj nemusí vést automaticky jen ke snížení spotřeby. Lidé budou rovněž více nakupovat ve slevách, přecházet na nákup levnějších značek anebo se předzásobí. "Předzásobení až na rok dopředu avizují spotřebitelé třeba u léků a doplňků stravy," uvedl.
Nejvíce se změny DPH podle odhadů respondentů projeví u základních potravin, kde se většina z nich shoduje, že změna jejich nákupy částečně ovlivní. Naopak nejméně ovlivní chování spotřebitelů změny u specifických produktů, jako jsou knihy nebo pleny.

Z průzkumu dále vyplynulo, že o změny DPH se nejvíce zajímají podnikatelé, vysokoškolsky vzdělaní a nezaměstnaní. Naopak nejméně daňové změny zajímají studenty, více než polovina z nich o změnách vůbec neví. O úpravy DPH se nezajímají také ženy v domácnosti.