Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zmrzlinářka: Když se chci osvěžit, koupím raději nanuk

Vsetín - Máloco osvěží v parném létě tolik, jako zmrzlina. Ve Vsetíně ji u restaurace Na Pančavě točí od června šestnáctiletá Tereza Galdová. „Ve vedrech se moc nezastavím, někdy stojí ve frontě i patnáct lidí,“ říká studentka místního gymnázia.

12.7.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Kolik zákazníků přes den obsloužíte? Dá se to vůbec spočítat?

Záleží na počasí, ale v průměru prodám určitě osm set zmrzlin denně. Víc lidí chodí odpoledne. Největší nával míváme od druhé do půl čtvrté. Prodáváme tři druhy porcí. A to podle otoček. Malou se třemi otočkami, velkou s pěti a maxi s osmi.

Jaký druh zmrzliny jde nejvíce na odbyt?

Vanilková. To je klasika. A pak taky čokoládová a jogurtová. Teprve za nimi se řadí ovocné druhy. Hodně lidí k nám chodí na pistáciovou. Je zvláštní, že žádná zmrzlina nevyvolává tolik sporných emocí. Někdo tuhle chuť miluje, jiný ji nemůže ani cítit.

Jak se vaří zmrzlina?

My ji nevaříme. Používáme práškové směsi, které bereme z Opočna, od jediného dodavatele české zmrzliny. Používá pravou sušenou smetanu, pravé sušené mléko a jen velmi málo vody. Zmrzlinu připravujeme tak, že kilogram směsi rozmícháme ve dvou litrech studené pitné vody, po patnácti minutách ji scedíme, vlijeme do stroje a zmrazíme.

V letních měsících je zmrzlina jednou z nejsledovanějších potravin. Na co je třeba si dávat při prodeji pozor?

Stroj na výrobu zmrzliny, který používáme, sám pasterizuje, takže přímá nákaza nehrozí. Je ale důležité si často mýt ruce mýdlem pod průtokovou vodou a nedotýkat se kornoutů. Podávat je například v papírovém ubrousku.

Jak vás napadlo, najít si brigádu u zmrzlinového stroje?

Už odmala jsem si chtěla vyzkoušet natočit zmrzlinu. Hrozně mě to lákalo. Tady jsem po prvním dnu zjistila, že to není nijak těžké. Chce to jen trochu cviku. Taky jsem potřebovala brigádu a tady bylo volné místo.

Když nejste zrovna v práci, koupíte si někdy na ulici zmrzlinu?

Přiznám se, že raději si zajdu do obchodu pro nanuk. A to si ještě vyberu nějaký vodový. Na nic zmrzlého smetanového teď nemám chuť

Autor: Alexandra Buršíková

12.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sněhová nadílka pokryla v noci z 12. na 13. listopadu Jablonecko. Na snímku jsou turisté u osady Jizerka.
8

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Unikátní bronzový kotel musel k lékařům.
11

FOTOGALERIE: Bronzové vědro přepisuje historii východních Čech

Experti: Zapojení Topolánka přineslo zlom v prezidentské kampani

Vstup bývalého premiéra Mirka Topolánka do souboje o funkci prezidenta republiky byl podle marketingových expertů oslovených ČTK zlomovým momentem dosavadní kampaně před volbami hlavy státu.

Zimbabwská vládní strana chce hlasovat o vyslovení nedůvěry Mugabemu

Členové zimbabwské vládní strany Africký národní svaz Zimbabwe – Vlastenecká fronta se dnes sejdou kvůli hlasování o vyslovení nedůvěry Robertu Mugabemu coby svému vůdci, sdělil zpravodajské stanici CNN nejmenovaný zdroj.

Povolební postup Babiše a Zemana schvaluje téměř polovina Čechů

Téměř polovina Čechů souhlasí s povolebním postupem předsedy vítězného hnutí ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro server Český rozhlas. Babiš se snaží o sestavení menšinové vlády. Prezident, který v Lánech přijal zástupce všech parlamentních stran, mu přislíbil první dva pokusy na získání důvěry Sněmovny.

Posádka ztracené argentinské ponorky zkusila navázat spojení

Posádka pohřešované argentinské ponorky, která se minulý týden ztratila v Atlantiku při cestě na svou domovskou základnu, se v sobotu poprvé od zmizení ponorky ozvala. Podle argentinského ministerstva obrany vyslala celkem sedm signálů v délce čtyř až 36 vteřin.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT