Průměrný výnos u obilí od minulého týdne mírně vzrostl. Zatím dosahuje 4,31 tuny na hektar. Loni touto dobou přitom činil 5,37 tuny. Hektarová produkce řepky činí 2,76 tuny, ke srovnatelnému datu roku 2011 to bylo 3,09 tuny. Loňský rok byl ale z hlediska úrody čtvrtým nejúspěšnějším rokem za posledních 20 let.

„Určité zpoždění v postupu žní ve srovnání s předchozím sklizňovým rokem, které jsme zaznamenali v minulém týdnu, je nejen vyrovnáno, ale sklizeň postoupila dále," uvedl mluvčí MZe Jan Žáček. Loni žně na přelomu července a srpna výrazně brzdilo deštivé počasí. Ke srovnatelnému datu bylo posečeno jen 17 procent ploch obilí a polovina polí s řepkou.

K dnešnímu dni mají pěstitelé pod střechou úrodu ze 300.611 hektarů obilovin a 245.554 hektarů řepky. Obilím letos zemědělci oseli 1,323 milionu hektarů a řepka se pěstuje na rekordních 401.000 hektarech. Nejpomaleji pokračují žně v Plzeňském kraji, který byl nejvíce zasažen dešti. Zde je zatím sklizeno 11 procent ploch obilí a 24 procent řepky. Naopak nejdále jsou se sklizní ve středních Čechách a v Olomouckém kraji.

K závěru se blíží sklizeň ozimého ječmene. Z celkové plochy 98.000 hektarů je posečeno takřka 89.000 hektarů. Více než 20 procent překročila sklizeň u jarního ječmene, u ozimé pšenice mají farmáři sklizeno 19 procent úrody. Například u jarní pšenice pouze jedno procento, u ovsa dvě procenta polí.

Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu měla být o 18,6 procenta nižší než loňská rekordní a měla by činit 5,865 milionu tun. Úroda řepky má vzrůst o 6,7 procenta na 1,117 milionu tun. Loni zemědělci v Česku sklidili celkem 8,285 milionu tun obilí včetně kukuřice na zrno, což bylo o 20,5 procenta meziročně více.

V důsledku horka a sucha v USA, které decimuje tamní úrodu, rostou v posledních týdnech světové ceny obilovin a sóji. Sucho sužuje také Rusko. Podle dostupných informací však zatím nehrozí zákaz vývozu ruského obilí jako před dvěma lety, který by ještě více zahýbal z cenami komodit. Podle Agrární komory se dá předpokládat, že se zvyšování světových cen odrazí v růstu cen také v tuzemsku, což by mohlo ovlivnit ceny masa či pečiva.