Minulý týden žně u obilovin výrazně zrychlily, z 61,4 procenta sklizených ploch na začátku týdne na více než 90 procent v závěru. Podle ministerstva k tomu pomohlo příznivé počasí. "Pokročila sklizeň u všech sledovaných druhů obilovin, především pak sklizeň jarního ječmene," sdělila Ježková. Pomaleji se podle ní sklízí jako obvykle triticale, což je kříženec žita a pšenice, a oves.

U ozimé pšenice, která s 809.112 hektary zabírá z obilovin největší plochu, bylo sklizeno 90,5 procenta. Téměř u konce je sklizeň ozimého ječmene s 99,9 procenta i jarního ječmene s 94,1 procenta. Nejpomalejší je sklizeň ovsa, u kterého je zpracováno 63,2 procenta osetých ploch. Řepky bylo sklizeno 99,5 procenta z celkových 392.990 hektarů.

"Výnosy jsou zatím stále mírně vyšší než vloni, kdy už ale byla sklizeň hotová, problémy přetrvávají s kvalitou. Každopádně například Francie má nejhorší úrodu za posledních 30 let a lze předpokládat, že zájem západní Evropy by měl oživit ceny potravinářské produkce," sdělil ČTK Jiří Felčárek z Agrární komory ČR. Některá pole v regionech jsou podle něj stále podmoklá a sklízet se nebudou. Z dlouhodobého pohledu nebudou žně výjimečné, dodal.

Celková úroda bude podle agrárního analytika Petra Havla dobrá, extrémní jevy jako přívalové deště či krupobití byly podle něj pouze regionální. "Regionálně tyto problémy jsou, ale tam jsou každoročně. Letošek není výjimečný," dodal. Počasí podle něj bylo celkově příznivé.

Výnos ozimé pšenice dosahuje v průměru 6,75 tuny na hektar, a je tak nejvyšší z obilovin. Nejnižší je s 4,12 tuny výnos ovsa.

Loni bylo za stejné období sklizeno 99,6 procenta ploch obilovin a 99,9 procenta ploch řepky. Výnos byl ale nižší - 6,07 tuny z hektaru u obilovin a 3,54 tuny u řepky.

Nejvíce ploch na Moravě

Nejvíce ploch se zatím sklidilo na Moravě, a to přes 98 procent. V Jihomoravském kraji již zemědělci sklidili veškeré plochy základních obilovin i řepky. "Největší zpoždění má kraj Karlovarský, Liberecký a Plzeňský, kde je sklizeno 60,5 procenta, 69,1 procenta a 75,1 procenta ploch obilovin," uvedla Ježková. "Řepka je prakticky sklizena ve všech krajích ze 100 procent, opět s výjimkou kraje Karlovarského a Libereckého," doplnila.

Sklizeň obilovin podle odhadu Českého statistického úřadu letos klesne meziročně o 6,7 procenta na 7,2 milionu tun obilí, průměrný hektarový výnos tak bude 5,71 tuny. Statistici ale vycházeli ze stavu k 15. červenci, nyní je již sklizeno více než 7,2 milionu tun obilovin. Loňská sklizeň obilovin byla nadprůměrná.