Ani odborníci přitom stále netuší, kdy by se situace pro odběratele mohla zlepšit. „Trh bude zmrzačený,“ obává se analytik společnosti ENA Jiří Gavor. Doby, kdy se mohli dodavatelé přetrhnout s nabídkami smluv klientům, jsou dávno pryč a nikdo netuší, zda by se mohly vrátit.

Nedávné otřesy jasně dokládá řeč čísel. Zatímco počátkem loňského roku podle statistik Operátora trhu s elektřinou (OTE) elektřinu v Česku dodávalo celkem 132 společností, do minulého měsíce jich přežilo jen něco přes stovku. Převážná většina z nich se přitom „potácí“ jen s pár sty, maximálně tisíci odběratelů.

Elektroměr. Ilustrační snímek
ČEZ vyzývá k samoodečtu energií. Pomůže to nastavení nových záloh, radí

Pomohli si obvykle jen ti velcí, u nichž se klienti spoléhají na jejich stabilitu. V řádu stovek tisíc tak přešli k firmám jako ČEZ Prodej, E.ON a innogy, o desetitisíce zákazníků posílily i Centropol a MND.

Ještě více se změnil trh s plynem. Z devíti desítek dodavatelů z počátku roku 2021 jich v důsledku otřesů na trhu a extrémního růstu ceny plynu dodnes zmizela třetina. Lidé se často od vytápění plynem vrátili k pevným palivům.

Levnější nenabídnou

Podle Gavora zákazníci nemohou v dohledné době počítat s tím, že jim dodavatelé nabídnou výhodnější smlouvy. Jediné, na co mohou spoléhat, je tak vládou určené zastropování cen energií do konce příštího roku. „Aby dodavatelé novému zákazníkovi nabídli cenu pod tímto stropem, zkrátka není možné,“ obává se Gavor.

Šanci na úspory jim proto podle něj mohou přinést snad jen dosud obávané smlouvy za takzvané spotové ceny. Tedy takové, jež se odvíjejí od aktuálních cen energie na mezinárodním trhu. „Už v říjnu jsme zažili, že tyto ceny velice výrazně poklesly,“ připomněl Gavor.

Energetický regulační úřad sníží od příštího roku regulované ceny elektřiny.
ERÚ sníží regulované ceny elektřiny. I tak si ale za ni lidé připlatí

Výhodnost těchto smluv nyní zmiňují i další znalci. „Spotové ceny už rozhodně nejsou strašákem a pro řadu zákazníků budou produkty navázané na tyto ceny představovat vítanou alternativu,“ míní analytik Ušetřeno.cz Jan Béreš.

Zákazníci mají jistotu, že u spotových cen nezaplatí více, než je vládou stanovený cenový strop. Cena silové elektřiny by bez započítání daně z přidané hodnoty neměla přesáhnout pět korun za kilowatthodinu. „V případě, že by došlo ke zdražení na spotu, mohou také s měsíční výpovědní dobou od dodavatele odejít,“ připomněl Béreš.

Neočekávané teplo 

Ceny energií na mezinárodním trhu přitom nyní již zdaleka nedosahují rekordů z konce léta. „Jeden z hlavních důvodů, proč se drží nízko, je, že je neočekávané teplo,“ uvedl ředitel dodavatele Yello ze skupiny Pražská energetika Michal Kulig.