Usnesení vychází z debaty o zneužívání peněz z unijního rozpočtu, kterou poslanci vedli v lednu a v níž řada z nich situaci v Česku kritizovala. Pro dnes hlasovala velká většina zástupců největších parlamentních frakcí včetně liberálů, do nichž patří poslanci zvolení za Babišovo hnutí ANO.

Rezoluci podpořila i většina z 21 českých poslanců od členů lidovecké frakce přes piráty po konzervativce z ODS. Proti se vyslovila pětice zákonodárců zvolených za ANO, pouze poslankyně Radka Maxová se zdržela hlasování. Usnesení odmítli také dva politici SPD Ivan David a Hynek Blaško, kteří byli proti jako jediní zástupci nacionalistické frakce. Komunistická poslankyně Kateřina Konečná, jejíž strana v Česku podporuje Babišovu vládu, se zdržela hlasování.

Předseda KSČM Vojtěch Filip (na snímku z  21. dubna 2020)
Rozpočet se schodkem 500 miliard: Filip navrhne, aby komunisté návrh podpořili

Text vyzývá Evropskou komisi, aby navrhla nástroj, který by konfliktům zájmů napříště efektivně zabránil. Současné auditní řízení, kterým komise Babišův vztah k Agrofertu a právo firmy pobírat dotace prověřuje, se podle poslanců může vzhledem k nejasně definovanému postupu táhnout velmi dlouho.

Čapí hnízdo

Loňská zpráva auditorů EK, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Premiér to odmítá a usnesení EP označuje za snahu zpolitizovat audit, s čímž poslanci nesouhlasí.

Usnesení se vrací také k únorové návštěvě členů výboru EP pro rozpočtovou kontrolu v Česku, během níž poslanci dospěli k závěru, že české úřady nedokážou střety zájmů kontrolovat a řešit. Babiš v souvislosti s misí označil její šéfku Moniku Hohlmeierovou za pomatenou a české členy Tomáše Zdechovského a Mikuláše Peksu za vlastizrádce. Poslanci v textu "rázně odsuzují užití urážlivých výrazů" od Babiše a označují za nepřijatelné, že europoslanci kvůli své práci dostávají výhrůžky.

Poslanci v textu rovněž přivítali obnovení Babišova trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. O tom rozhodl v prosinci nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman poté, co jej dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil.

Předloni v prosinci poslanci schválili podobné usnesení, které vyzvalo EK k zastavení dotací pro Agrofert do doby, než bude otázka Babišova možného střetu zájmů objasněna. Podpora dnešní rezoluce je však větší. Pro tehdy hlasovalo 434 politiků, proti bylo 64 a hlasování se zdrželo 47 členů EP.

Agrofert kritizuje usnesení europarlamentu ke střetu zájmu Babiše

Společnost Agrofert kritizuje dnešní usnesení Evropského parlamentu k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Nelíbí se jí, že firmu nikdo z Evropského parlamentu neoslovil. Má dojem, že se evropští poslanci nechali zneužít k útoku na Agrofert. Firma to uvedla v prohlášení, které ČTK poskytl její mluvčí Karel Hanzelka.

Agrofert uvedl, že ho usnesení překvapilo. "Ačkoli bylo předem připraveno, nikdo nás nepožádal o stanovisko," napsala firma v prohlášení. Společnost podle něj nikdo nekontaktoval ani v době mise rozpočtového výboru EP do České republiky. "Kdyby k setkání došlo a kdybychom mohli na otázky zástupců Evropského parlamentu odpovědět, jsme hluboce přesvědčeni, že by k přijetí takového usnesení nemohlo dojít," uvedl Agrofert. "Jednalo se o nás bez nás, což považujeme za skandální a z hlediska fungování evropského společenství za bezprecedentní," uvádí prohlášení.

Misi rozpočtového výboru do Česka Agrofert vnímá jako zpolitizovanou či jako účelovou. Jde podle něj o "hrubý zásah" do auditních řízení Evropské komise s ČR. "Jde o očividný pokus tato řízení ovlivnit," uvedl Agrofert.

Prohlášení odmítá tvrzení, že Agrofert prováděl účelové majetkové transakce kvůli dotacím. Evropský parlament si podle něj své závěry "doslova vymýšlí" a opírá o nepravdivá tvrzení. "Proto jsme také v minulých dnech zaslali dopis předsedovi Evropského parlamentu a dalším funkcionářům, kde se proti závěrům rozpočtového výboru důrazně ohrazujeme," uvedla firma.

Agrofert také kritizuje bod usnesení, ve kterém europarlament uvítal obnovení vyšetřování Babiše v kauze Čapí hnízdo. "Ptáme se, kde je presumpce neviny a co mohou poslanci Evropského parlamentu vědět o detailech a okolnostech probíhajícího vyšetřování. Nezbývá nám než konstatovat, že může jít o nátlak na nezávislé české orgány činné v trestním řízení," píše se v prohlášení.

Premiér Andrej Babiš
Příští volby do sněmovny budou referendem o Babišovi, říká sám premiér

Podle Agrofertu se "nelze ubránit dojmu, že se poslanci Evropského parlamentu nechali zneužít a zatáhnout k útoku na jednoho z největších zaměstnavatelů v České republice". Neexistuje podle něj nic, co by dokazovalo střet zájmů. Uvádí, že při čerpání dotací vždy postupuje podle zákonů.

Část opozice výsledek hlasování o Babišovi nepřekvapil

Část opozice není výsledkem dnešního hlasování Evropského parlamentu k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) překvapena. Hlasování podle nich potvrzuje, že český ministerský předseda je ve střetu zájmů. Podle šéfa ODS Petra Fialy dělá Babiš ČR v zahraničí ostudu. Předseda Pirátů Ivan Bartoš rozhodnutí EP označil za přelomovou rezoluci. Není ale podle něj jen o Babišovi, ale i o špatně nastaveném systému, který je možné zneužívat. Podle šéfky TOP 09 Markéty Adamové Pekarové si musí Babiš vybrat, buď bude premiér, nebo velkopodnikatel. Předseda KSČM Vojtěch Filip připomněl, že rezoluce nemá na český právní řád žádný význam. Vyjádřit se chce ale až po prostudování usnesení. Předsedové stran to sdělili v reakci ČTK.

Fiala uvedl, že hlasování není žádným překvapením. "Andrej Babiš dělá České republice ostudu v zahraničí dlouhodobě. Jeho střet zájmů je evidentní, nepřekvapuje mě, že Evropský parlament přijal tuto rezoluci a žádá zastavení veškerých dotací," poznamenal. "Rozumím tomu, jde o evropské peníze, ale situaci si musíme vyřešit sami doma - věřím, že porážka ANO v nadcházejících senátních a krajských volbách bude předehrou před volbami parlamentními, které odstraní Andreje Babiš definitivně od moci. ODS pro to udělá maximum," dodal. Na twitteru Fiala dodal, že rezoluce oslabuje Babišovu politickou sílu při vyjednávání v Evropské unii ve chvíli, "kdy jde o hodně".

Bartoš poznamenal, že EP "přelomovou rezoluci" odhlasoval silnou většinou. "Evropa se touto rezolucí shodla, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů a že je třeba tento problém odstranit co nejrychleji," napsal ČTK. Rezoluce podle něj opět potvrzuje, že premiér kontroluje holding Agrofert a přitom má zároveň vliv na rozdělování evropských peněz v Česku. Připomněl, že Piráti se kvůli této záležitosti obrátili na Evropskou komisi. "Schválená rezoluce však není jen o českém premiérovi, ale o špatně nastaveném systému, který je možné takto zneužívat. Je na čase to ukončit, a odblokovat tím i Českou republiku," dodal šéf Pirátů. Podotkl, že pirátští europoslanci připravili konkrétní návrhy, kterými se bude zabývat Evropská komise, Evropská rada i česká vláda.

Podle Adamové Pekarové rozhodnutí EP potvrdilo, co TOP 09 dlouho říká. "Andrej Babiš si musí vybrat - buď bude premiér, nebo velkopodnikatel. Obojí současně poškozuje ČR doma i v zahraničí. Jeho byznys je ovšem na dotacích postaven, proto do politiky vstoupil. A teď celá Evropa ví, že je žábou na prameni," napsala ČTK.

Předseda komunistů Filip se chce k rezoluci vyjádřit až po jejím prostudování. "Jen připomínám, že takové usnesení nemá na český právní řád žádný význam. Otázka patří do národního zákonodárství," sdělil ČTK.