Zvolte si svou budoucnost. Pozvánka k volbám do Evropského parlamentu:

Zdroj: Evropský parlament

Poslanci Evropského parlamentu minulý týden vyklidili kanceláře a čerpají „volební dovolenou“. Do konce května, kdy po celé Unii proběhnou eurovolby, se už nesejdou. Pouze v případě. Že se Británie rozhoupe, přijme dohodu o vystoupení a ohlásí odchod z EU. „No, tak se sejdeme. Už jsme se v minulosti mimořádně scházeli kvůli menším věcem,“ říká jeden zkušený europoslanec. „Ale jsem přesvědčen, že nebudeme muset,“ dodává.

Pochod pro Evropu, který v Praze připomenul založení Evropské unie.
Dvojí kvalita potravin, mzdy, klima. České strany rozjíždějí kampaň do eurovoleb

Brexit podle mnohých znovu kandidujících europoslanců působí zatím blahodárně i na začátek kampaně. „Lidé si díky brexitu začali více všímat toho, co Evropská unie znamená a o co by mohli přijít. A o czexitu už najednou nikdo nemluví, To je jen dobře,“ říká u kávy ve Štrasburku česká europoslankyně Dita Charanzová, lídr kandidátky ANO.

Mizí také téma migrace, alespoň jako hlavní tahák voleb pro klasické protiimigrační strany. Počty nelegálních migrantů jsou na číslech klidných let počátku desetiletí. Například Aliance pro Německo (AfD) tak musí hledat spásu v boji proti zavírání uhelných dolů. Donedávna s obavami očekávané prudké posílení populistických a protievropských stran se podle dosavadních průzkumů v květnu nečeká.

Eurokomisařka Věra Jourová.
Věra Jourová: Evropská unie táhne Čechy nahoru

Díky posledním dobrým rokům unijní ekonomiky není tématem ani otázka eura, i nejhůře zadlužené Řecko mohlo nedávno úspěšně ukončit hlavní část záchranného plánu. 

Čas tak zbývá na „klasické“ diskuze o dalším směru integrace EU, úspory v úřednickém aparátu, či o dvojí kvalitě potravin. Nedávná první volební debata „spitzenkandidátů“, tedy lídrů celoevropských politických uskupení Mafreda Webera z Evropské lidové strany a Franze Timmermanse od socialistů, připomínala místo tvrdého střetu selanku.

Britové zahýbou i s výsledky

To, že se Britové neočekávaně eurovoleb účastní, může navíc překreslit jejich výsledek. Najednou mají velkou šanci na celoevropský úspěch socialisté, kteří mohou nečekaně počítat s desítkami britských labouristů. Raduje se i český europoslanec Jan Zahradil, spitzenkandidát reformistů, který nepřijde o britské konzervativce, jádro svého uskupení.

„Máme teď 77 europoslanců a věřím, že budeme mít i víc,“ uvádí. Britové se budou podílet na volbě šéfa europarlamentu, i návrhu šéfa nové Evropské komise… Prostě kam se podíváte, samý brexit.

Volíme EvropuZdroj: Deník

Jan Zahradil.
Lídr evropských konzervativců Jan Zahradil chce vyladit Evropu