Podobný dopis dostali podle agentur DPA a Reuters také europoslanci ze socialistické frakce S&D. Dokumenty se příliš neliší, von der Leyenová v nich opakuje témata, která už minulý týden zmiňovala, když se v Bruselu přišla na jednání europoslaneckých frakcí představit osobně.

Pro německou nominantku, která dnes ve Štrasburku vyjednává, bude klíčové úterý. Nejprve v 09:00 europoslance osloví s kandidátským projevem. Následovat mají podle mluvčího europarlamentu Jaume Ducha vystoupení lídrů všech politických frakcí v EP, od největší po nejmenší. Von der Leyenová bude mít možnost jednou souhrnně reagovat, poté budou moci vystupovat ostatní europoslanci a čeká se, že před 12:30, kdy jednání skončí, kandidátka do čela komise ještě jednou debatu shrne.

Německá ministryně obrany a kandidátka do čela příští Evropské komise Ursula von der Leyenová
Jasná pravidla azylu. Von der Leyenová představila své priority

Vlastní hlasování má začít v úterý v 18:00 a bude tajné. Mluvčí EP Duch očekává, že výsledek bude k dispozici mezi 19:30 a 20:00. Ke zvolení potřebuje von der Leyenová nadpoloviční většinu všech europoslanců. Těch je nyní 747, kandidátka tedy projde, vysloví-li se pro ni nejméně 374 poslanců.

Ochranu klimatu von der Leyenová považuje za zásadní téma své budoucí komise, v níž si přeje rovné zastoupení mužů a žen. Její dopis liberálním europoslancům zmiňuje plán snížit k roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 50 a ideálně až o 55 procent, rozšíření systému obchodování s emisními povolenkami a "clo z uhlíku".

Ochrana právního státu

Německá lidovecká ministryně obrany, která se snaží zajistit si podporu také skeptických německých europoslanců ze socialistické SPD, zmínila rovněž zavedení minimální mzdy ve všech zemích EU, snahu posílit digitalizaci evropského hospodářství či mechanismus na ochranu právního státu, který by prověřoval situaci ve všech zemích bloku. Von der Leyenová míní, že otázka vlády práva by měla být přímou součástí přístupu k penězům z unijního rozpočtu v příštím víceletém finančním rámci.

"Respekt k vládě práva je základem mé představy unie rovnosti a sociální spravedlnosti. Když jde o naše základní hodnoty, nejsou možné kompromisy," napsala v dopise liberálům.

Německá politička se v dopise adresovaném europoslancům vyslovila také pro silnější roli Evropského parlamentu v unijním zákonodárném procesu. Zmínila se i o možnosti, že europarlament by mohl mít napříště právo zákony iniciovat. Toto právo má v současnosti v naprosté většině oblastí Evropská komise.

V zahraniční politice by podle ní měla Evropská unie přijímat v budoucnu rozhodnutí většinově, nikoli jednomyslně jako dosud. Další odklad termínu odchodu Británie z EU chce von der Leyenová podpořit pouze v případě, že by k tomu Londýn uvedl dobré důvody.

Nominantka na předsedkyni Evropské komise Ursula von der Leyenová a její předchůdce Jean-Claude Juncker v sídle EU v Bruselu
Výběr von der Leyenové? Pyrrhovo vítězství Visegrádu, míní světová média