"Britské podniky nebudou při dovozu do Británie u většiny zboží platit žádná cla, pokud opustíme EU bez dohody," napsala britská vláda ve své dnešní zprávě. "Bude to znamenat nižší ceny v obchodech," dodala.

Brexit. Ilustrační snímek
Skotský soud odmítl nařídit Johnsonovi, aby požádal o odklad brexitu

Británie poprvé zveřejnila podobu prozatímního celního režimu letos v březnu před původně plánovaným termínem brexitu. Revidovaná verze mimo jiné snižuje cla na nákladní automobily a upravuje cla na bioethanol. Úpravy mají podle vlády zajistit hladké fungování dodavatelských řetězců a udržet spotřebitelské ceny na nízké úrovni.

Prozatimní celní režim

Britský premiér Boris Johnson slíbil, že do konce října vyvede Británii z Evropské unie, a to v případě potřeby i bez dohody s EU. "Británie opustí EU 31. října a my spolupracujeme s podniky, abychom zajistili, že Británie bude od prvního dne připravena obchodovat," uvedl ministr pro mezinárodní obchod Conor Burns.

Premiér Boris Johnson v britském parlamentu
Odchod za každou cenu. Johnson se kvůli brexitu možná obrátí na nejvyšší soud

"Náš prozatímní celní režim podpoří britskou ekonomiku jako celek, pomůže britským podnikům při obchodování a otevře příležitosti k dovozu nejlepšího zboží z celého světa za nejlepší ceny pro britské spotřebitele," dodal.