"V posledních měsících mírně klesla i důvěra v další mezinárodní instituce, jako je třeba NATO, a zahraniční země. Poklesl i index finanční jistoty domácností," uvedl analytik STEM Nikola Hořejš.

Zdravotník. Ilustrační snímek
Připravte se na další vlnu, nabádá Komise státy. Nezbytná je rychlá reakce

Připomněl, že v minulosti nejvíce klesala důvěra Čechů v EU při krizi eurozóny a hospodářské recesi v zemi v letech 2009 až 2012 a nevyloučil, že se tato situace může opakovat. Počátkem roku 2009 byly s členstvím v EU spokojeny více než dvě třetiny lidí, o tři roky jich bylo o 28 bodů méně.

Jak překonat ekonomickou recesi? 

Podle zjištění STEM si jen 36 procent dotázaných myslí, že Česko je schopno v EU ovlivnit, co se děje, a uplatnit tam své stanovisko. Více než polovina lidí zároveň nesouhlasí s názorem, aby EU měla v případě výjimečných situací jako například koronavirové pandemie více pravomocí, aby mohla sama jednat a nečekat na rozhodnutí jednotlivých států.

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová
Společný boj proti nenávisti: EU potřebuje závazná pravidla, říká Jourová

Dvě třetiny lidí jsou přesvědčeny, že česká ekonomika může překonat ekonomickou recesi pouze tehdy, až se obnoví ekonomický růst hlavních zemí unie. Podle obdobného počtu Čechů se pak má EU zaručit za peníze, které si jednotlivé členské státy půjčují na překonání dopadů koronavirové epidemie. O něco více lidí, 73 procent, považuje za správné, aby peníze z rozpočtu unie šly hlavně do regionů EU, které nejvíce zasáhl koronavirus.

STEM se dotazoval na názory ohledně EU a ekonomické obnovy zemí unie tisícovky lidí v době od 22. května do 1. června.