Nákupy dluhopisů, kterými se ECB snaží podpořit ekonomiku eurozóny, jsou podle německého ústavního soudu částečně v rozporu s německou ústavou. Soud v Karlsruhe proto nařídil německé centrální bance, aby do tří měsíců přerušila nákupy dluhopisů v rámci programu ECB, pokud unijní banka do té doby neprokáže, že tyto nákupy jsou nutné a přiměřené.

Generální sekretář NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO se postavil za pražského primátora. Kritizoval pokusy o zastrašování

Podle unijního soudu v Lucemburku nemohou národní soudy rozhodovat o věcech týkajících se unijního práva.

"Rozdíly mezi soudy členských států, pokud jde o platnost takových aktů, by totiž mohly ohrozit jednotu unijního právního řádu a narušit právní jistotu," uvedl dnes soud EU.

Unijní právo je nadřazené

Soud EU již předloni rozhodl, že program nákupů dluhopisů je v souladu s unijním právem a nepřekračuje tedy mandát centrální banky. Odmítl tehdy i tvrzení, že ECB svým programem nezákonně financuje vlády. Evropská komise bezprostředně po verdiktu německého ústavního soudu tento týden upozornila, že unijní právo je národním zákonům nadřazené a rozhodnutí soudu EU je závazné i pro justici jednotlivých států.

"Stejně jako další orgány členských států jsou i vnitrostátní soudy povinny zajistit plný účinek unijního práva," dodal v dnešním vyjádření unijní soud.

Premiér Andrej Babiš
Řešte Babišův střet zájmů, vyzvali europoslanci. Doporučují nulovou toleranci

Německo je největší ekonomikou eurozóny a německá centrální banka má na celkových nákupech ECB značný podíl. Podle některých analytiků by pro ECB mělo být snadné přesvědčit soud o nezbytnosti nákupů a verdikt německého soudu tak na program označovaný jako kvantitativní uvolňování nebude mít vliv.