„Chtěli jsme dát Colours k jejich desátému jubileu nějaký dárek. A jelikož jsme pivovar, bude od nás nejlepším dárkem várka speciálního festivalového piva,“ říká manažerka značky Ostravar Martina Bučková s tím, že autorem unikátní receptury je devětadvacetiletý talentovaný pivovarník Jan Řehůřek z Ostravy.

Dárek k jubileu

Colours of Ostrava tak budou mít vlastní pivo poprvé ve své desetileté historii. Kromě něj by měla být na čepu další pestrá škála piv, která se vaří v Ostravě, nebo spadají pod domovské pivovary Staropramen. Chybět by tak neměly ani zahraniční značky jako Stella Artois či Hoegarden.

„Festivalový kvasnicový Ostravar nebude barevný přímo svou barvou, ale barvou své chuti. Ta bude pestrá,“ vysvětluje vrchní sládek ostravského pivovaru Richard Kornas. „Ve srovnání s tradičními kvasničáky, které znají například návštěvníci našich slavností, bude festivalové pivo uvařeno na malinko jiném základě,“ doplňuje.

Vše o festivalu čtěte ZDE!

Zraje měsíc

Festivalová inovace se podle něj týká například chmelení. Pivo tak dostane plnější chuť a typická hořkost Ostravaru bude doprovázena výraznějším chmelovým aromatem. Pivovar začal s přípravou festivalového piva už na přelomu května a června. Tento týden šel kvasničák do ležáckého sklepa, kde bude zrát až do 13. července (festival proběhne od 14. do 17. července – pozn. redakce).

„Pak ho stočíme a převezeme ve speciálních chladicích kamionech na Colours,“ dodává vrchní sládek Kornas s tím, že na Colours přiveze Ostravar celkem tisíc sudů festivalového piva. Cenu, za kterou budou jednotlivá piva na festivalu k mání, zatím pivovar nezveřejnil.

Šance na Colours: Jednodenní vstupenky v prodeji. Opozdilci mají ještě možnost dostat se na festival

Díky mírně zvětšenému areálu a mnoha žádostem veřejnosti o vstupenky se pořadatelé mezinárodního festivalu Colours of Ostrava rozhodli dát do prodeje další jednodenní lístky.

„Vedle čtyřdenních vstupenek, které jsou v současné době v prodeji za 1590 korun a kterých máme ještě asi dva tisíce, je možné v obvyklých předprodejích ode dneška zakoupit vstupenku na čtvrtek za 850 korun, na pátek, sobotu a neděli vždy za 990 korun.

Na každý den je v předprodeji k dispozici omezené množství tisíc kusů,“ sdělila na včerejší tiskové konferenci Zlata Holušová, ředitelka a dramaturgyně festivalu Colours of Ostrava.

Ten se letos uskuteční v moravskoslezské metropoli od 14. do 17. července. Desátý ročník zahájí ve čtvrtek již v 18.30 hodin dvouhodinový souboj nejlepších balkánských dechovek – Fanfare Ciocarlia a Boban i Marko Markovič Orkestar.

První den pak nabídne mimo jiné irskou skupinu Clannad, dále Public Image Ltd. a bývalého frontmana Sex Pistols Johna Lydona či zpěvačku Santigold.

Každý den hvězdný program

O den později se hlavními hvězdami programu stanou zcela jistě Brendan Perry, skupina Blackfield, projekt Stevena Wilsona, frontmana Porcupine Tree, a izraelského zpěváka Aviva Geffena. Dalšími pátečními trumfy jsou v hudební hostině flamenková zpěvačka La Shica nebo kolumbijské hudební seskupení Bomba Estéreo.

Hlavní hvězdou sobotního dne – a prý zatím nejdražším účinkujícím na Colours of Ostrava – se podle slov Zlaty Holušové letos stane nejznámější zpěvák Afriky Youssou NˇDour, kterého na hlavní scéně vystřídají miláčci britské kritiky – členové kapely The Horrors a elektronicko-rocková skupina Apollo 440.

Vyvrcholení festivalu obstará v neděli ve 22.30 hodin projekt Grinderman Nicka Cavea a jeho spoluhráčů ze seskupení The Bad Seeds.

MARTIN PLEVA, BŘETISLAV UHLÁŘ