Vypráví příběh muže, který se ve stáří náhodně setká s ženou, již kdysi za války poznal v koncentračním táboře a jež si díky své fyzické kráse zachránila život. A vrací se ve vzpomínkách zpět. Tvůrci přiznávají, že geneze scénáře byla značně komplikovaná. „Colette nemá v knižní podobě pevný příběh,  je spíš proudem asociací," říká režisér Milan Cieslar, který psal scénář s Lustigem, jenž se už finální verze filmu nedožil. „Hrdina, který dospívá v prostředí koncentračního tábora, je vlastně jakési alter ego samotného autora. Vzal jsem si do scénáře určité záchytné body, ale filmu jsem chtěl dát dramatičtější ráz. I když jsme se s Arnoštem při psaní snažili, aby to podstatné na plátně zůstalo. Prolog i epilog ze současnosti byl Arnoštovým nápadem. Připouštím, že scénář měl hodně verzí, už ani přesně nevím, kolik. Ale věřím, že se nám podařila podívaná s hlubším přesahem, která cílí hlavně na mladé publikum."

Točilo se v angličtině

Ve filmu, jehož rozpočet činil 96 milionů korun a jenž je koprodukcí ČR a Slovenska, hrají kromě českých herců i umělci z Polska, Německa a Francie. Titulní ženskou roli si vedle Jiřího Mádla, který ztělesnil Villyho, zahrála francouzská herečka Clémence Thioly. „Věděl jsem, že kvůli rozpočtu nedosáhneme na hvězdy, ale chtěl jsem zahraniční herce a myslím, že i tak se podařilo film dobře obsadit," uvažuje režisér.

V jedné fázi prý se blížili koprodukci s Anglií, když ale tamní producent přivedl režisérovi nezajímavé herce z britských sitcomů, česká strana se omluvila a z koprodukce vycouvala. „Jsem rád, že jsem mohl Colette natáčet," vyznal se Slovák Andrej Hryc, jehož uvidíme jako dozorce Fritze. „Zažil jsem tu zvláštní moment, protože moje dcera během prací porodila a občas chodila na place v kulisách lágru s miminkem v šátku. Takže už i takový mrňousek se vlastně dostal do tábora." „Byla to pro mě čest," svěřila se i Bára Kodetová, která hraje zestárlou Colette. „I když dostat emoce a všechno, co moje figura zažila, do postavy nebylo snadné. Sledovala jsem řadu dokumentů a hodně o všem přemýšlela. Snad to diváci z plátna přečtou."

Pražská premiéra za účasti Lustigovy dcery

Za kamerou snímku, jehož obraz je značně stylizovaný a nechybí snové pasáže, stál Marek Jícha. Lágr vyrostl v barrandovských ateliérech, Antverpy v Bratislavě, reálný je New York. Kromě hlavní dvojice uvidíme Ondřeje Vetchého, Helenu Dvořákovou, Michala Dlouhého a Erika Bouwera (starší Villy). Na pražskou premiéru, která je 11. září, přijede i spisovatelova dcera Eva Lustigová. O den později vstoupí Colette do kin.