„Zahradnictví je unikátní v mnoha směrech. Je to u nás poprvé, kdy filmaři vyprávějí příběh na platformě filmové trilogie, jejíž jednotlivé filmy obstojí samostatně, ale současně tvoří celek odhalující osudy hrdinů na ploše dvaceti let. Vedle strhujícího příběhu a fantastických hereckých výkonů diváky pozveme na epickou výpravu do vizuálně fascinujícího světa. Pro Zahradnictví jsme totiž postavili dekorace v rozsahu pro český film zcela nevídaném."

Film tak trochu o vlastní rodině 

Scénář inspirovaný životem vlastní rodiny, ze kterého čerpal už pro scénář filmu Pelíšky, napsal Petr Jarchovský: „Vycházel jsem ze vzpomínek mých rodičů na mé prarodiče, různě jsem si jejich vyprávění zapisoval a nahrával. Když pak zemřel táta, byl to pro mě impuls začít paměť rodiny přetvářet do scénáře této trilogie. Je to asi nejosobnější věc, na které jsem kdy pracoval."

I pro režiséra všech tří dílů – Rodinného přítele, Dezertéra a Nápadníka Jana Hřebejka je tato práce výjimečná. „Je to největší projekt mého života. Rodinná sága, kterou Petr Jarchovský napsal do značné míry věrně podle skutečnosti. Jde o tři samostatné příběhy, kde je vždy samostatné těžiště na jiné části rodiny, ale propojují je některé postavy. Například Petrův dědeček Jindřich, jehož hraje ve všech třech filmech Martin Finger."

Geislerová, Melíšková a Míčová jako sestry

Do hlavních rolí tří sester obsadil Hřebejk Aňu Geislerovou, Kláru Melíškovou a Gabrielu Míčovou. „Myslím, že pro diváky to budou filmy přitažlivé i tím, že jde do jisté míry o skutečný život, skutečnou rodinu na pozadí dvaceti let historických událostí," řekla Míčová, jejímž manželem je v trilogii Jiří Macháček.

Muže Ani Geislerové ztvárňuje již zmíněný Martin Finger, v její blízkosti se však objevuje také Ondřej Sokol. „Celý příběh se odehrává ve velmi těžké době, hodně mužů bylo zatčeno za protistátní činnost, jen mojí postavě se to shodou náhod vyhnulo, a tak cítí potřebu se starat o rodinu kamarádů, které Němci odvedli. Během toho se ale fatálně sblíží s ženou svého nejlepšího přítele," přiznal Sokol.

Jako ze starého rodinného alba

Do role majitele zahradnictví se bravurně vžil David Novotný, jeho filmovou partnerkou je Lenka Krobotová. „Často se při práci potkáváme jako partneři a já jsem za to šťastná, protože David je výborný herec a je s ním legrace." Téma příběhů však není často úplně komediální.

„Diváci uvidí celou rodinnou ságu, jako by si prohlíželi staré album mámy, dědy… Taky si ale uvědomí, co je to hrdinství, jak se proměňovala politická situace, co znamenalo být za války v lágru, být zavřený za komunismu," dodal Novotný.

Divákům se představí talentovaná Anna Fialová

Do této rodiny patří také „teta Mařči" Sabina Remundová: „Je to taková tragikomická postava, jejíž nehoráznost působí až komicky. Myslím, že takových lidí je ale spousta."

Výraznou roli ve třetí části nazvané Nápadník dostala mladá herečka Anna Fialová, ve všech třech filmech se objeví také několik skvělých dětských herců.

Dobová móda i dobové účesy

Jde o příběhy odehrávající se v letech 1939 – 1959, bylo proto velmi důležité postavit i kvalitní dobové dekorace. Toho se ujal architekt Jan Kadlec. „Vizuální podoba příběhů je složena ze tří světů. Světa zahradníka Miloše Pecky v Jaroměři, světa kadeřníka Otty v Praze a světa vlastence Jindřicha. Každý z nich jsem zasadil do vizuality vrcholu tehdejší architektury, funkcionalismu. Ta však už ve své čisté podobě neexistuje a tudíž bylo nutné v podstatě všechny dekorace, interiéry i exteriéry, postavit."

„Dekorace jsou opravdu neskutečné, nic tak pěkného jsem dlouho neviděla, každý detail je tady promyšlený, i do našich filmových bytů bysme se všichni hned přestěhovali," dodala Aňa Geislerová, kterou uchvátily i dobové kostýmy a účesy. „Myslím, že tehdejší móda byla slušivá pro všechny. Mám tu dobu ráda."

Natáčení unikátní výpravné filmové trilogie skončí v prosinci tohoto roku. První ze tří premiér se pak uskuteční už 27. dubna 2017. Další jsou naplánovány na 28. září a 16. listopadu téhož roku. Distributorem je A-Company Czech.

Postavy:Rodina Jindřicha (Martin Finger)
manželka Vilma (Aňa Geislerová), dcera Daniela (Anna Fialová), dcera Jindřiška (Tereza Hladíková)
rodinný přítel Jiří (Ondřej Sokol), sestra Vilmy a Ely Bedřiška (Klára Melíšková)
nápadník Daniely Mirek (Ivan Lupták)
přátelé Jindřicha Stárek (Miroslav Táborský), Modrák (Kryštof Michal), Maloch (Jan Kalina), Nedbal (Zdeněk Pecháček)
Rodina Otty (Jiří Macháček)
manželka Ela (Gabriela Míčová), syn Karlík (Filip Březina), partnerka Zuzana (Zuzana Konečná)
Rodina Miloše (David Novotný)
manželka Emilka (Lenka Krobotová), dcera Jiřina (Rozálie Peřinová)
sestra Emilky Mařči (Sabina Remundová), bratr Emilky Karel (Karel Dobrý)