Leden je, jak vidno, měsícem herečky Lídy Baarové. Po dokumentu Heleny Třeštíkové Zkáza krásou vstupuje dnes do kin i hraný snímek Filipa Renče nazvaný prostě Lída Baarová. Autor scénáře Ivan Hubač zachycuje herečku v půli 30. let, kdy je pozvána do berlínských ateliérů Babelsberg a kde se přes počáteční obtíže především díky své kráse prosadí. Nejen u producentů a publika, ale i u vlivných mužů německé říše, počínaje Hitlerem a konče Goebbelsem. Všechno má ale svůj konec a herečka se z mámivého vrcholu postupně zhoupne dolů, přičemž to největší peklo přijde v poválečné době a v letech po ní… V titulní roli koprodukčního snímku potkáme Táňu Pauhofovou, Karla Markovicse, Gedeona Burkharda, Simonu Stašovou, Martina Hubu a další. Hudbu složil Ondřej Soukup.

Zdroj: Youtube

Americké drama Tajemství jejich očí vypráví příběh tří lidí, jež spojila vražda blízkého člověka jednoho z nich. Režisér Billy Ray střídá ve vyprávění časové roviny a postupně odhaluje, jak kritický může být střet touhy po spravedlnosti se zákonem, když jeho nositelé selhávají. V hlavních rolích dvojice vyšeřovatelů FBI uvidíme Julii Robertsovou a Chiwetela Ejiofora, jako státní návladní Nicole Kidmanovou.

Zdroj: Youtube

Dvě novinky posílají do našich kin severští filmaři. Fúsi je hrdina stejnojmenné černé komedie islandského režiséra filmů Albín jménem Noi nebo Outsider Dagura Kárího. Režisér, který film představil loni na karlovarském festivalu, psal roli obézního čtyřicátníka Fúsiho přímo pro herce Gunnara Jónssona. Jeho dojemný hrdina, který dosud procházel životem tak trochu jako zastydlý kluk, jehož volný čas vyplňuje hra s modýlky tanků a „bojiště" druhé světové války, se po setkání s energickou dívkou pokusí konečně dospět… „Zajímalo mě, jak si utváříme představy o jiných lidech, většinou na nějakých povrchních základech. Když vidíte chlapa, jako je Fúsi - dva metry vysoký a stopadesát kilo, vlasy do ohonu a vojenský ohoz, hned ho zařadíte do nějakého vlastního klišé. Já chtěl zjistit, co se za takovou fasádou skrývá," svěřil se režisér, jehož dcera hraje ve filmu hrdinovu malou sousedku.

Zdroj: Youtube

Druhou severskou premiérou je katastrofický film Vlna, inspirovaný skutečnými událostmi, který líčí strhujícím způsobem souboj hrstky rybářů s ničivou vlnou v norském fjordu Geiranger, kterou spustil sesuv půdy. Režisér Roar Uthaug se tu výrazně inspiroval postupy katastrofického filmu Hollywoodu 70. let.

Zdroj: Youtube

Poslední novinkou je brazilský animovaný snímek Chlapec a svět, jenž se už loni představil na ostravském mezinárodním festivalu Kamera Oko. Jeho autor Alê Abreu tu staví proti sobě dětskou nevinnost s tíživou sociální odpovědností dospělých a bezcitnou společností. Díky důmyslné práci s barvou, perspektivou a pop-artovou fotokoláží na sebe snímek strhl pozornost porot řady festivalů, z nichž si právem odvezl téměř čtyři desítky cen. Je příjemným osvěžením mezi americkými animáky a ocení jej nejen dětské publikum, ale i rodiče.

Zdroj: Youtube