Jako třeba aktér životopisného snímku Steve Jobs, který provází pozitivní ohlasy, jak ze států, tak z evropské půdy. A vcelku právem. Film režiséra Milionář z chatrče Dannyho Boylea ukazuje ikonu značky Apple z různých úhlů, především ale jako člověka s geniálními přednostmi i osobními slabostmi.

Zdroj: Youtube

Bratři z islandského dramatu Berani jsou možná ještě neústupnější než počítačový mág, dokonce natolik, že spolu čtyřicet let nepromluvili. Než dojde na jedinou chloubu a smysl jejich života – ohrožení vyšlechtěného rodu ovcí. Druhý film Grímura Hákonarsona, absolventa FAMU, je nominován do oscarového klání a nabízí vynikající herecké výkony. Rumunský komorní film Radua Munteana O patro níž je příběhem morálního selhání obyčejného člověka a dopadů, které má na jeho okolí. Příběh, jenž se může stát leckomu.

Zdroj: Youtube

Norsko-německý film Jo Nesbo: Doktor Proktor a prdící prášek prozrazuje už názvem, odkud vzali tvůrci inspiraci. Půvabná hříčka o šíleném vědci a o tom, co pomáhá dětem postavit se na vlastní nohy, je jednou z mála knih, kterou napsal autor krimipříběhů o Harry Holeovi pro děti.

Zdroj: Youtube

Mistr vizuálních orgií na plátně Peter Greenaway se pro změnu inspiroval životem a dílem ruského režiséra S. M. Ejzenštejna, zakladatele syntaxe filmové řeči, který mu natolik uhranul, že mu věnoval snímek Ejzenštejn v Guanajuatu. Vrací se v něm k jeho natáčení a hlavně vlivům u filmu Ať žije Mexiko! v roce 1931. A jako vždy, chopil se látky velmi osobitě a nabízí tu řadu filmových odkazů a paralel.

Zdroj: Youtube

Z amerických studií přicházejí snímky tři. Otcové a dcery v režii Gabriela Muccina řeší problematický vztah rodiče a dítěte a rodinné křivdy, jež se mohou stát traumatem i v dospělosti. V hlavních rolích uvidíme Russella Crowea, Amandu Seyfriedovou a Jane Fondovou.

Zdroj: Youtube

Snímek Roba Lettermanna Husí kůže je z rodu strašidelných historek. Jeho hrdinou je krom ústřední mladé dvojice teenagerů literát R. L. Stine, podivín, uvězněný ve vlastní představivosti… Knižní řada Husí kůže, jíž je film inspirován, je mimochodem jednou z nejúspěšnějších dětských sérií.

Zdroj: Youtube

O husí kůži se pokouší – ovšem s mnohem menším úspěchem – i Přeludy. Thriller Kevina Greuterta, podepsaného pod šestkou stereotypní série Saw, ale jen opakuje nejrůznější žánrová klišé. S jediným rozdílem, že hrdinčiny mrazivé vidiny se odehrávají v kulisách vinice cabernetu a dalších odrůd. Jak k tomu jen to ušlechtilé víno přišlo?

Zdroj: Youtube