Sněhurka: Jiný příběh

V čele stojí španělská Sněhurka: Jiný příběh, čerstvý vítěz domácích cen Goya, kde bodovala hned desetkrát. V úterý ji v pražské předpremiéře uvedli organizátoři festivalu La Película. Motiv Sněhurky přenáší černobílý němý film do příběhu Carmen, dcery toreadora, již macecha odsoudí k životu k divočině.

Zdroj: Youtube

30 minut po půlnoci

Ze zcela jiného ranku, ale o nic méně silnější, je americký snímek Kathryn Bigelow 30 minut po půlnoci. Žhavý adept na Oskara je poctivě natočeným svědectvím o tom, jak probíhalo pátrání po Usámu bin Ládinovi i samotná operace na jeho dopadení. Bigelow je na poli válečného dramatu zkušenou filmařkou (vzpomeňme na její výtečný snímek Smrt čeká všude) a dokládá to i tady. Pečlivá příprava v archívech a cit pro gradaci napětí jsou znát, takže příznivci tohoto žánru se mají na co těšit. Nemluvě o brilantním výkonu půvabné Jessiky Chastain v hlavní roli agentky CIA Mayi, jež má za svou kreaci jednu z oskarových nominací.

Zdroj: Youtube

Let

Také snímek Let vychází z reálné události. Jeho hrdinou je pilot, který odvážným manévrem zachránil letadlo plné cestujících před záhubou. Několik mrtvých však po neobyčejném přistání bylo, navíc se ukázalo, že pilot měl v krvi alkohol. A tak se místo ocenění musí Whitaker postavit této osobní i profesní krizi čelem. Režisér Robert Zemeckis (sám amatérský pilot), který řeší zajímavé etické dilema, obsadil do hlavní role Denzela Washingtona.

Zdroj: Youtube

Láska všemi deseti

Francouzská Láska všemi deseti z dílny Régise Roinsarda je poctou retro filmům. Odehrává se v roce 1958 a líčí příběh mladé dívky, jež odmítne klidný život hospodyňky a odejde do města. Stane se mimořádně zručnou písařkou na stroji a to ji dovede až do prestižní soutěže. Režisér, který tímto filmem debutoval, přiznává, že jeho velkým vzorem byla tvorba Jacquese Demyho.

Zdroj: Youtube

Z prezidentské kuchyně

Také zbývající dvě novinky jsou francouzské provenience. Snímek Z prezidentské kuchyně je inspirován vzpomínkami kuchařky prezidenta Francoise Mitteranda a režisér Christian Vincent jej natočil s citem pro jemnou ironii. Nechá nahlédnout do zákulisí Elysejského paláce a soukromí slavného státníka, především je ale zajímavou výpovědí o tom, jak se i do vaření mohou promítat politické zášti, rivalita a úřednické ambice, jež unaví každou originální ideu. I v kuchyni.

Zdroj: Youtube

Hašišbába

Hašišbába má jemné sociální zabarvení, její hrdinka je ale natolik svéráznou postavou, že pobaví každého diváka. Paulette je seniorka s věčnými trablemi na krku. Nemá peníze, neplatí pravidelně složenky, přijde o telefonní linku. A tak se rozhodne polepšit si prodejem drog, k němuž se náhodně připlete. Zprvu nedůvěřiví dealeři, kteří ji považují za potřeštěnou bábu, časem docení její obchodnické kvality a na obou stranách zavládne spokojenost. Když hašišbába ještě spojí své „podnikání" s cukrářským nadáním, má o slušný život postaráno. Nesmí ale jít o nevinné děti. To pak Paulette nezná slitování… V hlavní roli podnikavé babi exceluje Bernadette Lafon.

Zdroj: Youtube