Jeho děj začíná nálezem těla krajského politika Karase, kterého vrah zabil v duchu středověkých mučicích praktik a tělo pečlivě naaranžoval v podivné scéně, což rozpoutá policejní honbu za sadistickým pachatelem. Ten staví vyšetřovacímu týmu do cesty složitou sérii vražd, které svojí krutou obřadností otřásají místním regionem i samotnými kriminalisty.

Případu se ujímá tým s dvojicí zdánlivě nesourodých vyšetřovatelů. Jsou jimi kriminalista Michal Remeš (Jiří Langmajer), negativně ovlivněný ne příliš stabilním soukromým životem, a Tamara Hrónská (Zuzana Kanócz), policistka z Bratislavy, trpící absencí schopnosti komunikovat se svým okolím bez předpojatosti a předsudků. „Role Tamary mi byla sympatická od začátku, a to svojí bojovností, přímostí, skrytým humorem, houževnatostí a inteligencí. V neustálém napětí jsem byla už při psaní scénáře, což bylo možná podpořeno i tím, že jsem se už skoro dva roky věnovala pouze synu Lucasovi, s nímž jsem prožívala jen velmi milé a něžné věci. Brutalita příběhu mě pak zasáhla a našly se i pasáže, u kterých jsem se skutečně bála," říká Zuzana Kanócz.

Svou postavu přibližuje i Jiří Langmajer: „Major Remeš, kterého hraju, je fajn chlapík, tím jsme si blízcí. Je mozkem vyšetřování. Moje role byla náročná svým rozsahem, ne fyzicky. Při natáčení detektivky se herec dostává do situací, které nemusí být vždy příjemné, jako je třeba setkání tváří v tvář se smrtí a násilím, natáčením v pitevně a podobně."

Spojení detektivky a thrilleru

Ačkoliv by nový seriál mohl vybízet ke srovnávání s módním noirovým severským dramatem, Jiří Strach se proti takovému označení vymezuje. „Rozhodně jsme nešli cestou laciné kopie čehokoliv, vždyť česká kinematografie má vlastní svébytnost i tradici, své tvůrce. Spíš jsme se snažili pokračovat v takovém svérázném ‚strachovském' stylu," říká. „Labyrint spojuje žánry detektivka a thriller. Myslím, že se jedná o opomíjený filmový tvar. Pořád se domníváme, že to v Česku neumíme. Mě ale baví dokazovat, že i v takovém žánru umíme být silní a že se divák nebude stydět trapností. Myslím, že už Ďáblovou lstí i Ztracenou bránou jsem dokázal, že to jde," říká režisér, který seriál natočil pro chytrého, soustředěného a koncentrovaného diváka. „Dotýká se témat, která nejsou z tohoto světa, která stojí za fyzikou. A co je za fyzikou, to je metafyzika. Nutí to tedy přemýšlet, nutí to neztratit pozornost. Není to seriál, u kterého si můžete jít vařit kafe, protože vám unikne zdánlivě bezvýznamná nitka, která se může posléze stát zásadní."

V ostatních rolích se představí Stanislav Majer (hraje drsňáka Dana Grossmanna, který je tím zlejším policajtem z dvojice „hodný a zlý" s Remešem), Miroslav Donutil (Petr Oliva, ředitel jihomoravské kriminálky), Zuzana Kajnarová-Říčařová a Pavel Batěk (policisté Irena a Petr), dále Michal Dalecký, Radek Holub či Michal Dlouhý. Labyrint vznikl v brněnském studiu České televize, hudbu k němu složil Ondřej Brzobohatý.