Do udílení prestižních Oscarů zbývá ještě bezmála pět měsíců. Přesto nejdůležitější noc filmového světa dostává již poměrně jasné kontury. Slavnostní ceremoniál 4. března bude moderovat televizní showman Jimmy Kimmel stejně jako letošní ročník.

Jubilejní 90. ročník se bude opět konat v hollywoodském Dolby Theatre. A známých je také více než 90 snímků, které se poperou o sošku pro nejlepší neanglicky mluvený film roku. Připomeňme, že za Českou kinematografii jde do úporného boje Bába z ledu Bohdana Slámy.

Promo filmu Stranger Things 2
Divné věci a Meyrowitzovy povídky. Teď vzniká i film o vrahu Breivikovi

Válka i sci-fi
Na základě různých indicií ale můžeme odhadnout i filmy, které budou soupeřit o hlavní ceny prestižního večera. Jde především o úspěchy na vybraných festivalech, ale leccos naznačí také datum premiéry v amerických kinech.

Zdroj: Youtube

Z filmů, které jsme již v kinech mohli zhlédnout, zatím k možným favoritům patří především válečné drama Christophera Nolana Dunkerk. Snímek solidně uspěl v kinech, recenzenti z něj byli nadšeni a americká filmová akademie má Nolana v lásce. Tentokrát navíc britský režisér akademii vyšel vstříc a namísto sci-fi či komiksové adaptace divákům naservíroval válečný film. Tedy žánr, který v historii u akademie uspěl hned několikrát.

Sharon Stone
Soderbergh točí nový kinoautomat

Solidní šanci na úspěch má také čerstvé pokračování kultovní sci-fi Blade Runner 2049. Režisér Denis Ville-neuve je také velkým oblíbencem členů akademie a zámořská média jeho novou vizi Blade Runnera obdivují daleko více než tuzemská. Rozhodně to bude jeden z černých koní souboje.

Naopak očekávaná novinka Darrena Aronofského Matka! podle reakcí médií nedopadla úplně ideálně, talentovaný režisér tak nejspíš ani v tomto ročníku na Oscara nedosáhne. Velký problém pak má temná kriminálka Wind River, která se sice povedla a mohla být podobně úspěšná jako například před lety Fargo, ale jejím producentem byl Harvey Weinstein. Skandál se sexuálním obtěžováním, kvůli němuž dostal vlivný producent padáka, tak může negativně dopadnout i na případný úspěch na Oscarech.

Velká jména
Další možní oscaroví kandidáti se zatím v kině neukázali. Velká studia tradičně svoje největší želízka nasazují na samém konci roku. Letos to platí hned pro tři očekávané těžké oscarové váhy. Velká očekávání se pojí s prosincovou novinkou Stevena Spielberga Akta Pentagon: Skrytá válka. Historický film podle skutečných událostí již popáté dohromady svedl Stevena Spielberga a Toma Hankse a očekává se, že by to znovu mohla být skvělá podívaná.

Blade Runner 2049 2D
Blade Runner podruhé. Filmařsky je dokonalý, chybí mu však emoce

Taktéž v prosinci se v amerických kinech objeví nový snímek Guillerma Del Tora The Shape of Water, který na letošním festivalu v Benátkách získal Zlatého lva. Z možných oscarových kandidátů jmenujme ještě hvězdně obsazenou novinku Alexandra Paynea Zmenšování. Prozatím beze jména pak je chystaný snímek Paula Thomase Andersona z prostředí módního průmyslu, v němž se údajně poslední herecké příležitosti kariéry chopil Daniel Day-Lewis.

Uspějí Star Wars?
A samozřejmě nelze opomenout, že se v polovině letošního prosince do kin dostane také nejnovější epizoda vesmírné ságy Star Wars. Tu sice akademie soustavně ignoruje v hlavních katego-riích (film, režie, scénář, herecké výkony), ale vynesla celou řadu sošek nejrůznějším filmovým profesionálům v takzvaných technických kategoriích. Uvidíme, jak se jí bude dařit letos, kdy se proti ní jistě postaví především Blade Runner a Dunkerk.