V úvodním dílu nazvaném Exekuce se Kuneš nachází opět v nesnázích. Je dočasně mimo službu, přivydělává si jako soukromé očko. Na druhé straně ale přidal na sarkasmu.

„Kuneš výrazně zchudl, nemá už drahé auto, je na něj vypsaná exekuce. Zato má alergii na plíseň. A nemá žádný poměr, vztah s dcerou se mu příliš nedaří. Dalo by se říct, že je to takový běžný český otec,“ říká Hynek Čermák.

Natáčení filmu Cena za štěstí ve Skalákově mlýně u Meziříčka.
Do kin míří hvězdně obsazený film Cena za štěstí. Natáčel se na Třebíčsku

Na Ústecko je coby Kuneš povolán s celou původní partou, kterou tvoří Slepičková (Lucie Žáčková), Mácha (Tomáš Jeřábek), Lupínek (Lukáš Příkazký) i podplukovník Rohan (Alexej Pyško). Ten už by si mohl užívat zaslouženého odpočinku, jenže si potřebuje vyřídit účty s činorodým zločincem Željkem Čubričem, který v první sérii zabil jeho bratra. Željko, jehož příběh je leitmotivem nových dílů, tak přinutí zkušené kriminalisty k práci přesčas.

Z prostředí neonacistů

Kromě jeho případu se ale zabývají i jinými, například se snaží proniknout do prostředí ústeckých neonacistů, jejichž vůdce zvaný Sepp zosnoval úkladnou vraždu v rámci bitky fotbalových „ultras“, či jsou zaměstnáni vyšetřováním ohořelého těla na kališti a přepadením transportu peněz.

„Při psaní jsme se neinspirovali skutečnými případy, všechno jsme si vymysleli. Jinak by si Kuneš nemohl přivydělávat taxikařením,“ říká režisér a scenárista Jan Pachl, který na námětu seriálu spolupracoval s kreativním producentem Josefem Vieweg- hem.

Rapla 2 natáčeli nejen v Ústí nad Labem, ale i v Karlovarském kraji, na Jičínsku, Příbramsku a v Černé Hoře, odkud je vedena dějová linka zmiňovaného zločince Željka.

„Nejvíc jsme se potýkali se suchem. Voda v Labi se dostala na historické minimum, takže bylo ve vážném ohrožení natáčení dvou epizod seriálu, které se odehrávají na nákladní lodi plující do Hamburku. Naštěstí nám povodí na několik hodin zvedlo hladinu řeky, takže jsme děj nemuseli přepisovat do kamionu,“ uvádí Pachl. Herci si navíc „užili“ s počasím. „Čím větší extrém, tím líp,“ dodal za všechny Lukáš Příkazký.

Jan Palach, kterého ztvárnil Viktor Zavadil.
Nominace filmových kritiků? Jasně vévodí Jan Palach