Její hrdinové jsou pravým opakem Dannyho Oceana a jeho frajerů jsou to vidláci, hůř chápou a pomalu konají, chybí jim švih a technické vychytávky, jednomu dokonce ruka. A přesto se tahle bizarní partička rozhodne, že během největšího automobilového závodu Nascar uloupí balík peněz… To se vskutku podaří, předchází tomu ale kuriózní řada nečekaných překážek a setkání, na jejichž konci je krom jiného lupič dojímající se na soutěžním vystoupení své dcerky.

Daniel „Bond“ Craig se kvůli roli uvězněného experta na výbušniny musel odbarvit na blond, Riley Keough, nejstarší vnučka Elvise Presleyho se pro změnu musela rozpomenout, jak řídit auto s manuální převodovkou. Po jejich boku si zahráli Channing Tatum, Adam Driver či Katie Holmes. Tolik chytrého humoru jako Dannyho parťáci nenabízejí, ale rozhodně stojí za podívanou.

Nejslavnější. Ve 30. letech ztvárnil Frankensteinovo monstrum legendární Boris Karloff, z nejž se stala hollywoodská superstar.
Frankenstein. Žánr hororu založila Mary Shelleyová před více než 200 lety

EIFFELOVKY I VENUŠE

Stříbrné plátno zažilo lupičů nepočítaně. Těch zručných, i nešiků. Věčné kouzlo si uchovává veseloherní detektivka z roku 1952 Zlaté věže, která se točí kolem rafinované loupeže zlata a kde hraje klíčovou roli záměna šesti zlatých těžítek-eiffelovek. Z podobného ranku je o rok později natočená britská krimi s Alekem Guinnessem a začínajícím Peterem Sellersem Pět lupičů a stará dáma.

Vypráví o mj. tom, že podceňovat bystrou seniorku se nemusí vždycky vyplatit… Objevil se tu i pražský rodák Herbert Lom, za kamerou stál další Čech, Otto Heller. Bez půvabu nebyl ani francouzský snímek s Louisem de Funèsem Jak ukrást banku nebo slavný seriál Dobrodružství Arséna Lupina.

Nesmrtelnou se stala komedie z dílny klasika Williama Wylera Jak ukrást Venuši, jež vznikla podle povídky George Bradshawa Zrození Venuše (1962). V příběhu dcery padělatele, která se snaží zachránit otcovu pověst a za asistence pohledného zloděje ukrást jeho skvostné dílo z pařížské výstavy, se sešli Audrey Hepburn a Peter O´Toole. Mimochodem, film byl původně zamýšlen jako volné pokračování úspěšných Prázdnin v Římě se stejným obsazením.

Režisérka Mirjam Landa
Krysař, tajemný muž v kápi a s píšťalou, zase přichází

Další „lupičskou“ legendou je Podraz, geniální dostihový podfuk v době velké hospodářské krize rovněž zdobený hvězdnou dvojkou, Robertem Redfordem a Paulem Newmanem, a chytlavou ústřední melodií.

LOUPÍ I SENIOŘI

Film Obvyklí podezřelí o vyloupení obrněného vozu jsou dílem Bryana Singera a jde o brilantní krimi z drsné školy, kde se hranice mezi zlými gangstery a policajty dosti stírají. Zahráli si tu Kevin Spacey, Gabriel Byrne a Chazz Palminteri.

Na několik let zabrali plátno už zmínění Dannyho parťáci, kteří (zejména v jedničce a trojce) zvedli level žánru hodně vysoko. Výrazně se o to zasloužili protagonisté George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia či Don Cheadle, ale i skvělé scénáře a režie Stevena Soderbergha. Letošní rok přinesl také jednu milou loupeživou partičku v černé komedii Loupež ve velkém stylu se rozhodli pomstít společenskému systému Morgan Freeman, Michael Caine a Alan Arkin, kteří dali svým rozhněvaným důchodcům vskutku odzbrojující šarm.

Jak z předchozích řádků plyne, krást lze leccos. Sochy, těžítka, auta, obrazy, šperky, už skoro banální jsou peníze. A pochopitelně i ženy. Ale to je zase jiný příběh.

Herec Vladimír Brabec.
Zemřel filmový major Zeman, herec Vladimír Brabec. Bylo mu 83 let