Luděk Munzar, jenž právě slaví osmdesáté narozeniny a jehož herectví bylo vždy střídmé, noblesní a přesvědčivé, se tak právem dočkal uznání, kterého je velký umělec hoden. „Je to dvaadvacet let, co jsem odsud dobrovolně odešel. A nikdy by mě nenapadlo, že se na toto jeviště ještě někdy vrátím," pronesl Munzar při přebírání ocenění na scéně, na níž prožil více než třicet let.

Slavné role ve filmu i divadle

Členem činohry Národního divadla v Praze se stal v roce 1957 (ještě před tím, po studiu herectví na pražské DAMU, byl jednu sezonu v angažmá Městského divadla v Mladé Boleslavi) a vytvořil v něm řadu významných rolí – Merkucia v Romeovi a Julii, Mefistofela ve Faustovi, Jindřicha V. v Shakespearově stejnojmenné hře či Agamemnona v Oresteii. Velké uplatnění našel i v televizi a ve filmu, často po boku své manželky Jany Hlaváčové. Herecký koncert rozehráli třeba v životopisném filmu o Leoši Janáčkovi Lev s bílou hřívou. Munzar hrál například i ve filmu podle Kunderova Žertu, k jeho dalším snímkům patří Dědeček automobil či Srpnová neděle.

Jakub Sklář i Ubohý pan Kufalt

Televizním divákům utkvěl především v titulní roli posledního Dietlova seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře či v dramatizaci Falladova románu Ubohý pan Kufalt. V posledních letech ho zaměstnala řada seriálů – Náměstíčko, Příkopy, Hraběnky nebo Místo v životě. Výrazně se prosadil i v rozhlase a dabingu, jeho hlasem v Česku ve většině filmů mluví mj. americký herec Paul Newman. Zajímavě třeba taky provázel diváky po rozhlednách, vyprávěl o věkovitých stromech a pramenech řek.

CD Milé vzpomínky Luďka Munzara

K osmdesátinám si rodák z Nové Včelnice na Jindřichohradecku, který však prožil dětství ve východních Čechách, nadělil vzpomínkové CD Milé vzpomínky Luďka Munzara (vydává jej Popron Music). Vypráví na něm o svých rolích v Národním divadle i ve filmu, vzpomíná na osobnosti českého divadla, které v životě potkal. Připomíná svá přátelství s Danou Medřickou, Ladislavem Peškem, Janem Pivcem, Karlem Högerem a dalšími herci naší první scény. „Už jsem na světě dlouho a žiji vzpomínkami. A mám od pánaboha to štěstí, že mám na co vzpomínat. Vlastně ještě jako kluk, pokud nepočítám roky ve škole, jsem se z vesnice dostal rovnou do Národního divadla. Zažil jsem slavnou éru bardů, která se rodí jednou za tři sta let, a měl jsem to štěstí, že jsem s nimi mohl stát na jevišti. Každý z nich zanechal v mém srdci hlubokou stopu," sdělil Luděk Munzar.

Ta cifra je strašná

O svém jubileu s pousmáním říká: „Jsem rád, že jsem se tohoto čísla dožil, ale ta cifra je strašná." Za svoji velkou vášeň – kromě lásky k létání a rychlým autům – považuje herec koupání v ledové vodě. „Rodina si ze mě dělá legraci, že celý rok skáču do studené vody. V zimě si v ledu v bazénu vysekám krumpáčem díru, abych se mohl koupat, a paní sousedka na mne volá sanitku. Ale to nic nemění na tom, že se v ledové vodě koupu dvakrát denně. Když se mne páni doktoři ptají, jak to dělám, že tak dobře vypadám, říkám jim, že to dělá právě ta studená voda."

CD Milé vzpomínky představí Luděk Munzar podrobněji na veletrhu Svět knihy, a to při autogramiádě 17. května na stánku mluveného slova a audioknih L 405 v 16.30 hodin.