Snímek, který vznikl v česko-francouzsko-slovenské koprodukci, porazil ve své kategorii například film Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo režisérů Amandine Fredonové a Benjamina Massoubrea, který pracuje s populárními motivy kreslíře Jeana-Jacquese Sempého. O cenu usiloval také snímek Myška a medvěd na cestách od Jeana-Christopha Rogera a Juliena Chhenga.

Ve Francii si Pavlátové film získal oblibu diváků i kritiky a již dříve obdržel Cenu poroty na festivalu animovaných filmů v Annecy.

Slavnostní ceremoniál britských filmových cen BAFTA, 19. února 2023, Londýn. Cenu za nejlepší režii získal Němec Edward Berger za film Na západní frontě klid, který se natáčel v Česku.
Ceny BAFTA vyhrál film Na západní frontě klid. Oceněn byl i český zvukař Prášil

Snímek vypráví příběh Heleny, která začíná v Kábulu novou životní etapu po boku svého manžela Nazira, se kterým se seznámila na univerzitě v Praze. Pod jménem Herra si zvyká na nový životní styl Nazirovy velké afghánské rodiny. Ne všichni však mají v této rodině tak velké srdce jako Nazir a tolik smyslu pro humor jako pokrokový dědeček. Do jejího života vstupuje citlivý chlapec jménem Mad, i s jeho pomocí začíná Herra hledat domov v cizí zemi. Film vznikl na motivy novely Frišta novinářky Petry Procházkové.

Mnohovrstevnatý příběh 

Režisérku Pavlátovou knižní předloha uchvátila nejen díky ironickým komentářům Evropanky, která se ocitla v intimitě muslimské rodiny, kam by se člověk běžně nepodíval. Přes mnohé rozdíly našla řadu důvěrně známých věcí. Animaci zvolila záměrně, i tak lze totiž vyprávět mnohovrstevnatý příběh, což není ve světě ojedinělý postup.

Zdroj: Youtube

Na animaci se podíleli i koproducenti z Francie, animovalo se v pražském studiu Alkay a na ostrově Réunion. V hlavní mužské roli zní v mezinárodní verzi hlas afghánského herce jménem Haji gul Asir, v českém jazyce ho ztvárnil Hynek Čermák.