Dominuje jim americká sci-fi Douga Limana Na hraně zítřka odehrávající se v blízké budoucnosti. Jistá mimozemská rasa vytrvale útočí na Zemi a zanechává za sebou hromady lidských obětí. Podplukovník Cage, který nemá dosud žádné bojové zkušenosti, je bez jakýchkoli cavyků degradován a s nulovým výcvikem vyslán splnit sebevražednou misi. Zdá se to nemožné, ale netrvá dlouho a procitne opět na začátku téhož smolného dne. A to není zdaleka všem skonům a vzkříšením konec… Rafinovaně napsaný scénář dotáhl zkušený režisér vytříbených akčních dramat jako Agent bez minulosti či Fair Game do bravurně natočené podívané. S dvojicí, kterou tvoří půvabná Emily Bluntová a ostřílený herecký veterán z Mission Impossible Tom Cruise, je vskutku na co se dívat.

Zdroj: Youtube

Ani mladá holandská režisérka Antoinette Beumerová nepůsobí se svým druhým filmem Loft nijak nezkušeně. Hrdiny tvoří pětice ženatých přátel, kteří se rozhodnou společně obývat podkrovní byt. Sem si každý z nich může za určitých podmínek přivést milenku a nerušeně s ní trávit čas. Vše klape ke spokojenosti všech, až do jednoho rána, když se v podkroví najde tělo zavražděné neznámé  ženy… Mladá filmařka pracuje zdatně s náladou thrilleru, využívá momentu překvapení, zvuků a hudby.

Zdroj: Youtube

A nevěra ještě jednou. Tentokrát ve filmovém zpracování divadelní hry Petra Kolečka Zakázané uvolnění, které přináší do kin Jan Hřebejk. Komedie, která se na prknech pražského Rubínu těší diváckému úspěchu, se odehrává během jednoho svatebního dne. Trojice dívek, nevěsta, svědkyně a barmanka v zapadlé hospodě, kam si má pro svou unesenou vyvolenou dle tradice přijet ženich, bilancuje své vztahy a životy. A jak čas utíká a ženich se neukazuje, odkrývají se nežádoucí pravdy, zrady a lži, nazírané Kolečkovým bizarně ironickým pohledem. Hlavní role si zahrály Jana Stryková, Hana Vagnerová a Zuzana Stavná, v menší roli je doplňuje Ondřej Sokol.

Zdroj: Youtube

Poslední premiérou je dojemný příběh Hvězdy nám nepřály natočený podle stejnojmenného knižního bestselleru Johna Greena (který k premiéře filmu vydává Knižní klub). Jeho hrdinkou je šestnáctiletá Hazel, která má rakovinu plic a navzdory skupinové terapii i obětavé péči rodičů prožívá své dny v odevzdané melancholii. Když se sblíží s Augustem, jenž se potýká s obdobnou diagnózou, zjistí, že její život nemusí být jen apatickou vstupenkou k neodvratnému konci. Filmová adaptace režiséra Joshe Boonea těží ze sarkastického nadhledu, s jakým je román psán a dovoluje divákům krom dojetí i úlevný smích. Originálnímu pohledu na život i nemoc náramně svědčí překvapivě zralé herecké výkony mladého páru Shailene Woodleyové i Ansela Elgorta, skvostný part zahořklého  literáta-alkoholika tu v malé roli předvedl Willem Dafoe.

Zdroj: Youtube