Filmaři děj filmu zasadili do magického kraje Bílých Karpat. Natáčí se v okolí Uherského Brodu ve Zlínském kraji. „Narodil jsem se tady,“ uvedl režisér snímku Pavel Göbl.

Atmosféra moravské vesnice a rázovité postavy jsou důležitou součástí knihy i filmu. Nejde tak pouze o povrchní pohled Pražáků na vesnický život kdesi na Moravě.

V Brně aktuálně natáčí filmovou romanci Marťanské lodě. V hlavních rolích se představí herečka Eliška Křenková a hudebník Martin Kyšperský.
Marťanské lodě obsadily Brno. Ve filmové romanci z nádraží hraje i Mucha

Pavel Göbl se na Slovácku nejen narodil, ale také tam vyrůstal a žil. Část života strávil i na Valašsku. Lidi a místo, kde se děj filmu odehrává, tak má vryté pod kůží.

„Ze slováckého a valašského dialektu jsem vytvořil svůj vlastní jazyk. Nářečí, kterým postavy mluví,“ přiblížil režisér.

Hřbitov nejde rozšířit

Hlavní postava filmu Mira Mrlina, inspirovaná skutečnou osobou místního alkoholika, ve filmu přichází nápadem, jak i nadále využívat místní hřbitov, na kterém už není místo k pohřbívání nebožtíků a není možné ho rozšířit. Nebožtíky pohřbívat na stojáka. Zcela neobvyklá myšlenka rozvíří debaty v jinak poklidné slovácké dědině. Postavu alkoholika a pobudy Miry ztvárnil herec Ondřej Malý.

Do této atmosféry přijíždí Lenka. Po rozvodu se rozhodne z Prahy vrátit na slováckou dědinu, kde čas plyne pomaleji.

„Potřebuje si dobít baterky,“ uvedla herečka Klára Issová, která se v hlavní roli Lenky představí.

„Je to komplikovaná postava. Vytahuje kostlivce ze skříně, snaží se vyřešit si niterné problémy, bojuje sama se sebou,“ upřesnila herečka, která se několik týdnů před natáčením kvůli roli učila bojové umění Tai Ki.

Veronika Khek Kubařová
Herečka Veronika Khek Kubařová: Manžel na mě nežárlí, já na něj ano

„Nářečí jsem se naštěstí učit nemusela. Tím, že se moje postava Lenka vrací do rodné vsi po dvaceti letech, dohodli jsme se s režisérem, že nářečím mluvit nebude,“ přiblížila herečka.

V dalších hlavních rolích se představí i Bolek Polívka, coby otec Lenky, ale také Pavel Řezníček nebo Hana Vágnerová.

Ve vedlejších rolích se objeví i neherci. Například místostarosta Bánova Marián Čubík v roli Fandy, který si dokonce střihl milostnou scénu s Klárou Issovou.

„Je to moje první zkušenost s filmovou rolí,“ uvedl.

S herectvím už ale zkušenosti má. Hraje v ochotnickém Divadelním spolku Pod Lampou. Jeho herečtí kolegové se pak objeví v menších epizodních rolích nebo v komparzu.

„Je nás tu ze spolku patnáct,“ uvedla dvaašedesátiletá ochotnická herečka Jana Beníčková z Bánova, která se ve filmu objeví v roli místní drbny. Překvapily ji zejména dlouhé čekací doby mezi jednotlivými natáčecími scénami.

Býčí skálu obsadil filmový štáb. Točil scénu do rodinného filmu Mazel a tajemství lesa.
OBRAZEM: Býčí skálu obsadil filmový štáb. Děti hledaly královnu vody

„S jedním momentem ve filmu je neskutečná práce,“ komentovala natáčení.

Jak vzniká film

Na projektu se podílí pět herců v hlavních rolích, 25 v epizodních a padesát lidí filmového štábu. Film se natáčí především v Bystřici pod Lopeníkem, filmaři ale využili i malebných míst nedaleké vesnice Březové.

Zamíří také do Vápenice nebo do valašského Lidečka u Vsetína. Hotový snímek bude mít premiéru v příštím roce. Náklady na film se podle Státního fondu kinematografie pohybují kolem 30 milionů korun.