Seriál, který v říjnu 2017 premiérově odvysílala TV SKY, vznikl na motivy knih Volkera Kutschera podle anglického názvu první z nich Der Nasse Fisch (Mokrá ryba, titul vyšel v nakladatelství MOBA v říjnu 2017).

Jeho hlavním tvůrcem je mezinárodně uznávaný režisér, producent, scenárista a skladatel Tom Tykwer, který stojí za snímky Lola běží o život, Paříži, miluji Tě a Parfém: Příběh vraha. Se sourozenci Wachowskými spolurežíroval Atlas mraků i senzaci Netflixu Sense8. Dále pak Achim von Borries, jenž pracoval jako režisér pro mnoho televizních produkcí, píše filmové scénáře, např. Alone In Berlin s Emmou Thomson.

Americký film Robin Hood (2018)
O diváky se perou Robin Hood a severské ženy

Zajímavostí je, že o výběr písní se postaral legendární britský hudebník Bryan Ferry, který si v seriálu také zahrál. Jeho ústřední hrdina mladý kolínský kriminální komisař Gereon Rath v podání Volkera Brucha (proslavila jej role Dietera v oscarovém filmu Předčítač) přijíždí

v roce 1929 do Berlína. Ujímá se tam vyšetřování zločinecké mafie s pornografickými filmy. Městu v období Výmarské republiky vládnou kromě porna a sexu kokain, Stalinovi agenti, nacisti, komunisti, dekadence.

KYPÍCÍ DUCH DOBY

„Ve dvacátých letech byl Berlín nejpokrokovějším městem Evropy, nemusel se bát srovnání s moderními americkými metropolemi, jako byl New York nebo Chicago.

A právě tuhle modernitu chci ukázat, toho kypícího ducha doby, která od naší současnosti není vůbec tak vzdálená,“ říká Volker Kutscher.

Filmy Drahoše Baránka a jeho spolupracovníků sklízejí úspěchy na festivalech pro amatérské filmy,
Žleby Hills a další. Filmy mladého talentu Baránka sklízejí úspěchy

„Tehdy již byly předznamenány mnohé moderní tendence, které se potom znovu probudily až v šedesátých letech. Pro mě je poslední fáze Výmarské republiky také časem zmařených příležitostí, jelikož vyústila v katastrofu Třetí říše což ovšem nutně nemusela. Současníci komisaře Ratha však o blížící se katastrofě neměli tušení,“ doplňuje spisovatel, jehož série kriminálních případů komisaře Gereona Ratha se stala světovým bestsellerem. V současnosti se po celém světě prodalo již více než milion výtisků.

Za to, že na motivy osudů jeho hrdiny vznikl seriál, a ne film, je Kutscher rád. „Televizní seriál je pro vyprávění komplexních příběhů mnohem vhodnějším formátem, pokud tedy pokračuje v tradici, kterou založil David Chase Rodinou Sopránů na HBO,“ míní spisovatel.

KREATIVNÍ MOZEK

Podařilo se tedy podle něj v Tykwerově krimiseriálu něco podobného jako právě v Rodině Sopránů? „Určitě ano. Německé televizi stále chybí seriál takové úrovně, jakou Rodina Sopránů nastavila, i když směr už částečně ukázaly projekty jako Kriminaldauerdienst (Stálá kriminální služba) nebo Im Angesicht des Verbrechens (Tváří v tvář zločinu). Tom Tykwer kráčí touto cestou o něco dál a důsledněji. V každém případě si pro takový projekt nedokážu představit žádnou lepší vedoucí osobnost a kreativní mozek,“ uvedl Volker Kutscher ještě před natáčením Babylonu Berlín.

Podle jeho druhé knihy Tichý zabiják, která přivádí Gereona Ratha do berlínských filmových ateliérů (vyšla u nakladatelství MOBA vloni na podzim), vzniká další řada seriálu. Třetí kniha s názvem Goldstein vyjde 12. února. Ocitneme se v ní v roce 1931, v období hospodářské krize.

Jan Palach, kterého ztvárnil Viktor Zavadil.
Nominace filmových kritiků? Jasně vévodí Jan Palach