Tvůrci ani reklama nelhali. Mission Impossible 6 je nejvíce zahlcený akcí a adrenalinem z celé série. Natolik, že už zřejmě nezbyla síla na samotný příběh a obvyklou hravost.

Producent  a režisér Ondřej Trojan.
Drama Toman se představí poprvé ve Slavonicích

Snímek režiséra J. J. Abramse s podtitulem Fallout je jednou dlouhou šňůrou akcí, kde se vystřídají snad všechny adrenalinové sporty počínaje seskokem z letadla ve výši téměř 8 kilometrů a konče zlézáním kolmých útesů v norských Prekestolen 600 metrů nad fjordem, samozřejmě bez jištění. Absurdita některých scén už je ale poměrně za hranou divácké shovívavosti a ruší žánrovou podívanou.

Méně hravosti

Celá série MI, jež se zrodila roku 1996, byla kromě solidního akčního nasazení sympatická tím, že si tvůrci dopřávali jemný nadhled a mile si stříleli ze svých hrdinů. Šestka budí dojem, že se tu střílí spíše z diváků a že vznikla hlavně proto, aby demonstrovala fyzickou kondici hlavního aktéra Toma Cruise.

Herec, jenž před měsícem oslavil šestapadesát, tu skutečně předvádí obdivuhodný výkon osobně skáče ze zmíněného letadla, až na výjimky odjezdil honičku na motorce a nechal se zavěsit na skálu.

YouTube
YouTube připravuje vlastní seriály pro Asii, Evropu a Jižní Ameriku

Jinak je děj poměrně řídký agent Ethan Hunt si nechá při nesnadném vyjednávání vyfouknout kufřík s nebezpečnou zbraní a musí podstoupit obtížnou misi, aby ji získal zpět dříve, než s ní dotyčné zločinné společenství napáchá nedozírné ekologické škody. Celkem běžná mise, jakých jsme viděli tucty, nicméně řádně natočená.

Zdroj: Youtube

Autor scénáře (a režisér zároveň) Christopher McQuarrie měl ovšem bůhvíproč potřebu doplnit ji dojemnými „srdečními“ scénami nejprve s kolegyní a někdejší přítelkyní Ilsou (Rebecca Ferguson) a v závěru i manželkou Julií (Michelle Monaghan).

Ani jedna z nich vlastně nemá důvod v příběhu být, zjevují se spíše z rozmaru autora, a podle toho dané scény působí. Nemluvě o Cruisových pokusech vyjádřit mimicky emoce, které mu jdou výrazně hůř než akční scény. Koneckonců agent nemá co být dojatý, agent má skákat přes střechy a držet dekorum i tváří v tvář bývalé (či současné) lásce. Tak, jak to s přehledem umí jeho kolegové Bourne nebo Bond.

Ukázková práce s lokacemi

Humoru si vzhledem k tomu, jak se hrdinové tváří tentokrát vážně, mnoho neužijeme. Práce s lokacemi a jejich zapojení do příběhu jsou nicméně nápadité, a tak se na honičky po londýnských střechách, akce v pařížských ulicích a zahradách i na norských fjordech a Novém Zélandu vskutku hezky dívá. Nic víc, nic míň. Hravá série se tím proměnila v tuctovou špionážní zábavu. Vcelku slušně slouží filmu hudba Lorna Balfeho, který vystřídal Joea Kraema.

Avengers: Infinity War.
Filmy táhnou. Kina poprvé vydělala miliardu za pololetí

Během natáčení si herec zlomil pravou nohu a práce na filmu i premiéra se musely posunout. Těžko říct, co bude dál. Pokud hodlá Cruise kaskadérské kousky navyšovat, může se MI 7 (bude-li) stát i jeho poslední. A to bude teprve mise!

Hodnocení Deníku: 60 procent