Rezervační systém na webových stránkách festivalu se spustil dnes v 10:00. Na loňském 48. ročníku festivalu přišlo na některé z 461 představení celkem 128.031 diváků.

„Vzhledem k velkému zájmu jsou již všechny vstupenky rezervovány. Internetová rezervace byla proto ukončena," informoval krátce po zahájení předprodeje festivalový web. Na jednu projekci si mohli zájemci rezervovat jednu nebo dvě vstupenky, na jeden den ale jen na čtyři různá představení.

Letošní 49. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná 4. července a potrvá do 12. července. Letošní hlavní hvězdou bude hollywoodský herec Mel Gibson, který převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

V závěru festivalu bude podobně oceněn americký filmař William Friedkin, který uvede restaurovanou verzi jednoho ze stěžejních titulů své kariéry Mzda strachu.

Vstupenky získávají akreditovaní filmoví fanoušci na takzvané festival passy. Jejich cena na celou dobu trvání této přehlídky se 14 let nemění. I letos zůstala stejná, tedy tisíc korun (studenti zaplatí jen 700 korun). Návštěvníkům festivalu umožňují vyzvednout si zdarma až tři vstupenky na tři různé projekce denně. Jinak se prodávají po 65, respektive se slevou po 50 korunách.

„Porovnáním ceny karty Festival Pass s cenou jednotlivých vstupenek vychází cena jedné až o 50 procent levněji. Navíc se s ní zájemci dostanou do kteréhokoliv kina bez vstupenky, a to pět minut před začátkem představení – pokud není sál plně obsazen," řekla mluvčí festivalu Uljana Donátová. Mají slevu do bazénu hotelu Thermal a mohou se dostat i na tiskové konference, pokud ovšem není sál zaplněn akreditovanými novináři.

Bližší informace zájemci zjistí na adrese www.kviff.com.