Hlavním hrdinou je Roman Rédl v podání Ondřeje Sokola, který na vrcholu své kariéry dostane za úkol trestní stíhání posledního šéfa StB, generála Ference. Z důvodu blížícího se rozdělení republik ovšem hrozí, že obžalovaný unikne soudu odchodem na Slovensko. Rédl se tedy snaží udržet generála ve vazbě co nejdéle, aby mu v útěku zabránil. Situaci ale komplikuje případ, do něhož se Rédl vkládá z osobních důvodů.

Klávesistka, zpěvačka a autorka znovuobnovené kapely Zuby Nehty Marka Míková
Rugolo pro celou rodinu

„Roman Rédl je voják, bývalý výsadkář, který v době, ve které se příběh odehrává, pracuje jako vojenský prokurátor. Má před sebou velmi slibně se rozvíjející kariéru, pracuje na procesu, který ho může vynést opravdu vysoko,“ představuje svou roli Ondřej Sokol.

Ztracený vnuk

Zcela nečekaně, když se vrací z večerního běhání, se na ulici stává svědkem menšího konfliktu svého souseda se sousedkou z paneláku. Dozvídá se tak, že sousedův syn už pár dní postrádá svého vnuka. „Rédl se rozhodne využít svých kontaktů na policii, aby mu pomohli. Postupně se zjišťuje, že se tím čirou náhodou připletl k případu, který celou jeho kariéru může ohrozit a možná i zničit,“ uvádí Sokol.

První světová válka. Ilustrační foto.
První světová na stříbrném plátně

Autorem scénáře je Miro Šifra Rédl je jeho diplomová práce z FAMU. „Začal jsem na něm pracovat daleko dříve, než jsem věděl, že ho Česká televize natočí. Díky tomu jsem se dostal například ke spisům z významných soudních sporů té doby se starými funkcionáři,“ uvádí Šifra. Režiséra Jana Hřebejka na něj upozornil jeho dlouholetý spolupracovník Petr Jarchovský. „Oproti mým předchozím pracím se Rédl vyznačuje výjimečnou mírou krutosti, prostředím, které jsem neznal, tématem, o němž jsem moc nevěděl. Zachoval jsem se trochu jako houslista, který kývl na klavírní recitál v Rudolfinu,“ říká Hřebejk.

Intenzivní „dobovka“

Snímek na diváka „dýchne“ až dusivou atmosférou mnozí jistě ocení reálie roku 1992, ovšem praktiky, které se tehdy odehrávaly, možná až tak známé nejsou.

„Ano, je to dobový film, ale já tu dobu velmi intenzivně sám prožil a znám ji. A jelikož jsem měl v době, kdy se film odehrává, jednadvacet let, zajímal jsem se o všechno kolem absolutně zásadně. Všechno, o čem se tam mluví, jsem prožíval. Bavilo mě, že jsem se díky práci scenáristy podíval na některé věci s odstupem a s daleko objektivnějšími informacemi. Pár věcí mě hodně překvapilo a hodně zasáhlo můj pohled na tehdejší události,“ dodává Ondřej Sokol. Další role ztvárnili David Novotný, Martin Hofmann, Roman Polák či Petra Hřebíčková.

„Novinář musí mít kromě znalostí i lidský postřeh a musí umět vidět souvislosti," tvrdí zkušený rozhlasový komentátor Jan Petránek.
Zemřel komentátor Jan Petránek, účastník protiokupačního vysílání rozhlasu

Rédl
Krimi Jana Hřebejka
Kde: ČT1
Kdy: 11. listopadu ve 20.20, další díly vždy v neděli