Ti všichni dostali prostor na karlovarském festivalu. A nejen oni.

Jean Reno

„Od dvanácti jsem věděl, že chci být hercem," přiznal na setkání s novináři Francouz Jean Reno, slavný „čistič" Viktor v Brutální Nikitě, který posléze zazářil i v dalších filmech, mimo jiné v Leonovi. Thriller Luca Bessona přivezl Reno i na festival a vzpomínal na svou filmovou partnerku, Natalii Portmanovou, jež tu hrála teprve jako dvanáctiletá.

„Byla nesmírně talentovaná a rychle pochopila, že natáčení je velká práce, nikoli hra. Je to chytrá herečka s velkým srdcem a na první pohled bylo jasné, že z ní vyroste hvězda," popsal Reno, který zajel do Varů během pauzy v rámci natáčení nového akčního filmu Dobrodruzi, jenž právě vzniká v čínské produkci v Praze a dalších českých lokacích. „Hraje tam řada čínských hvězd a já. Ale víc nemohu prozrazovat," řekl Reno ve Varech. Vyznal se ale z náklonnosti k Praze a Čechům. „Nejsem tu poprvé a pokaždé se tu cítím jako doma, šťastný a spokojený. Vaše restaurace a kvalita života jsou mi blízké," pochválil české reálie herec, jenž nyní žije v New Yorku.

Série Návštěvníci

„Jsme už staří a nemyslím, že by někoho bavilo dívat se na staré herce, jak putují časem," prohlásil. Za klíčové ve své kariéře považuje setkání s Lucem Bessonem, s nímž točil mimo jiné i Magickou hlubinu. „Nápad vznikl na řeckém ostrově a trvalo mi rok, než jsem byl schopen se potopit do třiceti metrů," líčil přípravu na film, který vypráví o dvou mužích posedlých mořem a hloubkami a ženě, jež jednoho z nich miluje.

„Procestoval jsem díky tomuto snímku celý svět, dost mi změnil život," svěřil se herec, podle nějž je profesní úspěch spojen s osobnostmi, jež během života člověk potká. V jeho případě je to kromě Bessona i setkání s Ronem Howardem. „Šifra mistra Leonarda byla pro mě velmi přínosná práce, nové obzory, šance prosadit se v Hollywoodu," shrnul herec. „Oceňuji i spolupráci s Tomem Hanksem, to je muž, jehož herectví přesahuje tradiční limity."

Svou profesi popsal jako cestu, jež se netýká jen herectví. „Člověk by měl celý život vidět před sebou určitý cíl, vnímat místo, kam profesně patří a oddat se mu," míní herec, který se prý rád a ustavičně směje - i na place – aniž by přestal brát svou práci vážně. „Je ale rozdíl pracovat na sobě a toužit po slávě. To vás totiž může zničit," soudí Reno. „Mladým bych doporučil, aby naslouchali svým učitelům, četli divadelní hry a přemýšleli s pokorou o své profesi. Viděl jsem herce, co usilovně budovali svou image, ale netušili, kdo je Shakespear. To není ta pravá cesta."

Točí se blbosti

Málokterý festivalový host si Karlovy Vary tolik užívá jako letos americký scenárista Charlie Kaufman.

Přijel už zkraje a na festivalu pobude až do konce, kdy převezme Cenu prezidenta. Diváci o něm téměř nevědí, protože chodí městem a kochá se. Na tradičních kviff talk ale přiznal, jak to s filmem má. „Scénáře byly pro pro mě vlastně příležitostí, jak se proboxovat k samostatné režii," svěřil se autor scénáře úspěšného snímku Věčný svit neposkvrněné mysli, za nějž dostal Oscara. „Ani ten mi ale k režii nepomohl," říká Kaufman, jehož prvním režijním počinem byl snímek V kůži Johna Malkoviche.

„John mi tehdy podal pomocnou ruku. Scénář se mu líbil a i když měl původně hrát jinou roli, odvážně si řekl o sama sebe," vzpomínal Kaufman. Do Varů přivezl svůj poslední animovaný film Anomalisa, jenž je podobně jako jeho předchozí příběhy jakousi exkurzí do hlubin lidské mysli. Film je podle něj už dlouho v krizi. „Filmový průmysl poznamenala ekonomická krize a poslední roky se točí už jen samé blbosti o supermanech," míní Kaufman. „Režiséři jako Lynch nebo Cronenberg nemají šanci. Studia nechtějí investovat do jejich scénářů a oni uvažují o tom, že s natáčením úplně přestanou. To je zločin," uzavírá americký scenárista.

Kosmo

Z domácí produkce tu potěšila novinka Kosmo, sitcom Tomáše Baldýnského, spoluautora populárního seriálu Come Back na Nově.

S režisérem Janem Bártkem představil novinářům tři díly pětidílné satirické minisérie „inspirované Českou republikou". Se svou typickou nadsázkou vypráví příběh české posádky, jež se školí na let do vesmíru. Základny Brdy 1 a Brdy 2 nesou stopy domácí provinčnosti a politických kalkulů a nabízejí prostor pro situační humor, kterému není nic svaté. Ani Hvězdné městečko, ani menší loď, jež potřebuje menší kosmonauty, ani jeho hrdinové, plní českých mindráků, jež hrají Jana Plodková, David Novotný, Petr Vančura, Martin Myšička či Václav Kopta. Premiéru na obrazovce České televize bude mít Kosmo na podzim.

Pustina a animované Nagano

S úspěchem se představila i jiná minisérie, sociální krimi Pustina z produkce HBO, jejíž scénář napsal Štěpán Hulík a režie se ujali Ivan Zachariáš a Alice Nellis. Příběh ztracené dívky se odehrává na pozadí lokálních bitek malé obce v nehostinné „měsíční" krajině Mostecké uhelné a hrají v něm Zuzana Stivínová, Zdeněk Dušek, Martin Sitta a další. I Pustinu uvidíme na obrazovkách až na podzim.

Novinkou, která je naopak teprve v začátcích, má být animovaný snímek Nagano: Zrození hrdinů, v němž se mladí tvůrci chtějí vrátit k slavnému utkání českcýh hokejistů v roce 1998.

„O Naganu toho bylo hodně napsáno a řečeno, bylo obtížné hledat nějaké nové věci. Film by měl přinést mimo jiné zákulisní momenty z kabin – to, co lidé neslyšeli a neviděli, třeba komentáře hráčů před tím, než šli na led, jejich pocity a obavy," shrnul jednu rovinu filmu někdejší brankář Dominik Hašek, jenž se včera prezentace projektu ve Varech účastnil.

„Ze sportovního prostředí vzniklo mnoho filmů. Udělat nějaký podobný u nás není snadné. Ale snad se podaří vystihnout určité unikum Nagana, jež přesahuje do jisté míry běžné mantinely," doplnil sportovní komentátor Robert Záruba, jenž svým slovem tehdejší vítězství českých hokejistů doprovázel. „Vznikla už Opera Nagano, jež byla pro divadelníky také určitým dobrodružstvím, teď se točí film. Doufejme, že se tohle téma podaří s pomocí loutek uchopit s nadhledem."

Jak vysvětlili tvůrci projektu v čele s režisérem Pavlem Sadílkem, inspirovali se stylizovanými loutkami pixarovských filmů, ostatně české hokejisty včetně desetiletého Toníka jako hrdinu filmu navrhli autoři Kick Startu, kteří pracovali například i pro Kaufmanovu Anomalisu. Snímek, jenž se dotkne i našeho hokejového debaklu před Naganem, bude stát 60 milionů korun a tvůrci jej chtějí točit v 3D.

Loutky slavných hokejistů budou mluvit vesměs známí herci - Jiří Bartoška Ivana Hlinku, Vojtěch Dyk Jaromíra Jágra, uvažuje se o Ondřeji Vetchém pro Haška. Premiéru by měl mít snímek v roce 2018, v den 20. výročí slavného utkání v olympijském Naganu.