Co vás k seriálu inspirovalo, on-line šílení vlastní, nebo učitelů vašich dětí?
S nápadem přišel Marek Daniel. Myslím, to bylo šílení všech. Zdálo se nám to jako dobrý námět pro reflexi covidového času, protože pohled přes děti a rodiče je nejblíž reálnému životu. Sbalili jsme se s Markem a Robertem Geislerem a odjeli na malé chalupářské soustředění, kde jsme psali a dávali dohromady jednotlivé typy postav. Od učitelky přes sebestředného herce až po zdravotní sestřičku, která ze „schůzky“ věčně odbíhá ke covidovým pacientům.

Dotýkáme se globálních věcí, ale i známých stereotypních situací, finále patří babičce postižené Alzheimerem. Nechali jsme si volnější mantinely. Výrazné motivy jsme se rozhodli použít jen tam, kde se nám budou hodit a aniž bychom přísně zkoumali, jestli je to na den přesně tak, jak se věci odehrávaly v realitě.

Vojtěch Dyk si v seriálu střihne profesora
Na obrazovky míří nový seriál. Vojtěch Dyk si v něm zahraje profesora

Koho z herců v seriálu potkáme?
Pro učitelku, která se pokouší na pokraji svých sil schůzku vést, našla úžasnou polohu Klára Cibulková, zdravotní sestřičku hraje Jana Plodková, herce Roman Zach, kadeřnici Erika Stárková, pubertální ségru zastupující rodiče Anička Mercedes Čtvrtníčková. Další role mají například Václav Neužil, Kristýna Badinková Nováková, Andrej Polák, Marek Daniel nebo Jana Altmanová, která ztvárnila babičku.

Jak jste točili? Všechny herce pohromadě, nebo v jejich domovech?
Na scénáři jsme pracovali asi čtvrt roku, takže jsme měli s používáním komunikačních platforem bohaté zkušenosti už před natáčením. Kvůli autenticitě jsme sáhli ke klasickému dialogu. Probíhaly online zkoušky, kdy se v jednom čase a na jednom místě potkávaly online všechny postavy. Natáčelo se v jednom domě, kde se už dříve točilo pro MALL.TV a kde nám ajťáci z televize postavili šestnáct dekorací, v nichž vznikly „domovy“ postav. Díky internetovému prostředí této stanice jsme mohli pracovat rychle a poměrně úsporně. Vyrobili jsme seriál za pět dní. To by v běžné televizi neklaplo.

Bábovky
Kina hrají, diváci se osmělují: Co je nejvíc zajímá a jak řeší roušky

Měl jste rozpracované i další projekty. Můžeme o některých z nich něco prozradit?
Mám víc projektů, ano. Nejbližší je asi režie detektivního seriálu Zákony vlka, jehož scénář napsal Robert Geisler a který začneme točit pro televizi Prima. Jde o klasický formát a ústřední dvojici vyšetřovatelů si zahrají Linda Rybová a Stanislav Majer. Také chystám dokument o hudebnících Janu Burianovi a Jiřím Dědečkovi.