Režisér Miloš Forman v sobotu slaví 85. narozeniny. Jeho otec Rudolf se narodil v roce 1890. Pracoval jako cvičný učitel a byl společensky velmi aktivní. V Čáslavi byl významným skautským činovníkem, členem Sokola i pěveckého spolku Hlahol.

Čtěte také: Anna Rousková: Viděla, jak na Emauzy začaly padat bomby

Ve válce ztratil oba rodiče

Po okupaci v roce 1939 se zapojil do protinacistického odboje, v dubnu 1940 ho přímo ve škole zatklo gestapo. Tři roky strávil v různých vězeních, pak byl postupně poslán do koncentračních táborů v Terezíně, Osvětimi a Buchenwaldu. Zemřel na skvrnitý tyfus v květnu 1944.

Podobný osud postihl i jeho manželku Annu, matku režiséra Miloše Formana. Ta byla zatčena v srpnu 1942 a o necelý rok později zemřela na tyfovou infekci v Osvětimi.

Na webu se dá zjistit víc

Projekt Hrdinové války spustil Skautský institut, aby se lidé mohli dozvědět více informací o více než 700 skautů a skautek, kteří zahynuli v období druhé světové války. Na webu jsou jejich stručné profily, z nichž si mohou skautské oddíly i jednotliví skauti vybírat lidi, o kterých toho chtějí zjistit více.

Při pátrání mohou čerpat z archivu a kronik nebo z rozhovorů s příbuznými a pamětníky. Na cestě je provází badatelský deník, který po přihlášení do projektu dostanou. Získané informace jsou pak zobrazeny v profilu včetně mapy s místy, která se daného hrdiny týkají.