Slavnostní premiéra se koná 21. března od 20 hodin v pražské Městské knihovně.

Vychází i kniha

Návrat jednoho z nejlepších westernů v historii filmu s nezapomenutelnou melodií smrti znějící v tónech harmoniky provází vydání stejnojmenné knihy Karla Jordána (Deniše). Tenkrát na Západě – Český průvodce světovými westerny z nakladatelství Mladá fronta mapuje pestrou historii i současnost populárního filmového žánru. Nechybí přehled klasické americké tvorby, kapitoly o italských spaghetti westernech, západoněmeckých mayovkách, indiánkách z DDR, Limonádovém Joeovi nebo socialistických easternech, o španělských, anglických či francouzských pistolnících na plátnech kin, zhodnocení dopadu kovbojek na filmařskou generaci Q. Tarantina, ani to, co se před kamerami na Divokém západě právě děje a řada dalších zajímavých informací.

Mlčenlivý Harmonika a osamělá vdova Jill

Mistrovské dílo Sergia Leoneho Tenkrát na Západě kombinuje dva základní konflikty: příběh mlčenlivého muže, zvaného Harmonika, který přijíždí do malého městečka Flagstone na Jihozápadě a z důvodů, jež zná jen on, hledá muže jménem Frank. Jeho trpělivá cesta za pomstou se splétá s příběhem mladé ženy, Jill, která opustila svůj život v neworleanském bordelu, vdala se za farmáře Bretta McBaina a přijíždí za ním na farmu Sweetwater. Nachází však svého muže a jeho tři děti mrtvé, a stává se tak majitelkou půdy, která je zdánlivě bez ceny – ovšem jen na první pohled. Je to jediné místo se zdrojem vody v kraji a blížící se stavba železnice by z farmy učinila důležitý uzel a jádro nového města. To ví velmi dobře železniční magnát Morton, jehož snem je spojit obě pobřeží Ameriky, i jeho „výkonná ruka" Frank, který měl pozemek od McBaina koupit, ale místo toho vyvraždil celou rodinu a nechal vinu padnout na místního banditu Cheyenna a jeho muže. Harmonika s Cheyennem se, každý z vlastních pohnutek, stávají ochránci Jill proti Frankovi, jehož krutost a ambice už nedokáže ovládnout ani Morton, a komplikovaný tanec smrti, v němž umírají sny i jejich nositelé a odchází starý dobrý Západ, se blíží ke svému poslednímu akordu…

Henry Fonda poprvé padouchem

Skvělým tahem bylo obsazení Henryho Fondy, ztělesnění kladného hrdiny, do role nelítostného zabijáka. Roli Harmoniky získal v té době zcela nehvězdný Charles Bronson. Dalším z překvapivých Leoneho tahů byl Jason Robards, tehdy především charakterní divadelní herec bez většího filmového charismatu, coby romantický bandita. Naopak obsazení Claudie Cardinale do role Jill bylo logickým krokem, především s ohledem na její statut sexuálního idolu a mimořádnou kombinaci živočišnosti a herecké inteligence, kterou byla nadána.

Zatímco v Americe bylo přijetí westernu Tenkrát na Západě spíše vlažné, kritici mu vytýkali především dlouhou stopáž a pomalé tempo, například ve Francii zaznamenal bezprostředně po premiérovém uvedení fantastický úspěch.