Režisér nominovaný na Oscara za brilantní snímek Chlapectví, jehož neziskovka věnovala za dobu existence filmařům příspěvky ve výši přes dva miliony dolarů, sem přivezl kromě výběru texas- ké sekce i svůj kultovní film Flákač.

Herec Martin Huba.
Nejsem specialista na Masaryka, říká herec Martin Huba

Letošní novinka, park otevřený novým festivalovým partnerem Mall.cz, ožívá denně debatami a prezentacemi produkce internetové televize, již zaštiťují bývalý šéfproducent Stream.cz Lukáš Záhoř a producent Milan Kuchynka (stáli u zrodu seriálu Kancelář Blaník). Na festivalu měla v neděli premiéru úvodní epizoda sitcomu Hra natáčená na motivy norského formátu Match, kde uvidíme Michala Suchánka či Petra Marka.

Televize nabízí podobně jako Dům České televize různé ukázky a debaty s pozvanými hosty, včera tu byli snowboardistka Eva Samková a tenista Radek Štěpánek.

„Největší radost a opruz? Radost mám pokaždé z toho, když odstartuju jako poslední a v cíli jsem první. Otravné bývá časté cestování. Ale mě z toho vždycky vyvede hudba a mluvené slovo, poslouchám je v autě. Třeba Toulky s českou minulostí nebo Hurvínek vím, je to dětinský, ale je to taková moje úchylka. Zbožňuju ho od dětství,“ přiznala zlatá vítězka z olympiády 2014.

Tim Robins
Dokud budou lidi a kytary, je svět ok

Tenista, který již s kariérou skončil, se svěřil, že se učí odpočívat… „Člověk byl v jednom kole a pravidelném režimu posilování, tréninků, jídelníčků, odpočinků a turnajů, teď najednou zjišťuji, že se neumím normálně bavit. Jak trávit volný čas,“ říká Štěpánek.

„Byl jsem zvyklý balit na cesty na turnaje, teď když jedu na dovolenou, tápu, co vzít sebou. Bývám bezradný, troje džíny, nebo patery? Kolik bot? Triček? A tak to obvykle končí tím, že vezu na dva týdny napěchovanou tašku jak na rok.“

Pravidelnou prezentaci před vyhlášením vítězů v Benátkách tu měly filmové ceny Lux určené pro objevné a originální evropské snímky. Tématům vládne problematika imigrace, populistických hnutí, nacionalismu či mizející historická paměť.

Komise vybírá z padesátky titulů prestižních festivalů a zajímavých národních děl, letos kladla důraz na diverzitu příběhů, ženy za kamerou a debuty z různých míst Evropy. V desítce nominovaných jsou mimo jiné snímky z Cannes: Border, Donbas, Dívka, Šťastný Lazzaro či Ženy ve válce, z Berlinale sem doputovala například Utoya 22. červenec. Vítěz bude vyhlášen v září během festivalu v Benátkách.

Režiséři Ivan Zachariáš a Alice Nellisová.
Režisér Ivan Zachariáš připravuje pro HBO další drama