„Nešlo mi o to, abych oprášil bustu geniálního spisovatele a natočil obvyklý jubilejní medailon. Spíš jsem se snažil Haškovy životní osudy co nejvíce přiblížit současníkům a v hraných scénkách oživit jeho chytrý humor a ironii," řekl Olmer.

Součástí 52minutového dokumentu jsou vedle archivních záběrů setkání s českými haškology, mezi něž kromě Pytlíka patří i spisovatelův vnuk Richard Hašek, i s originálními propagátory Haškova díla z Norska a Maďarska. V hraných pasážích film například předvádí slavné scénky ze Švejka (ztvárňuje ho Přemek Kubišta) a rekonstruuje údajnou Haškovu (Martin Dejdar) schůzku s Benitem Mussolinim (Tomáš Kobr) v Tridentu.

Nechybí řada happeningů v Haškově duchu, mezi něž patří Švejkovo hlášení se do současné české armády na vojenském velitelství. Osvěžením jsou prolínající se ukázky z nezapomenutelného loutkového filmu Jiřího Trnky o Švejkovi s neopakovatelným komentářem Jana Wericha. „Také jsme se pokusili trochu osvětlit Haškovo ‚rudé' období za první světové války a následné vystřízlivění z něho," doplňuje Olmer, jehož záměrem bylo především „renovovat" a po svém aplikovat po více než stoleté době v Haškově duchu legraci, provokaci a mystifikaci do rámce panujících poměrů naší doby.