„Mám obrovskou radost, ta látka si v sobě od začátku nesla nejistotu, byla to dlouhá cesta. Jsem rád, že náš film vytváří emoce,“ uvedl dojatý filmař.

Cenu za režii si odnesl slovenský tvůrce Peter Bebjak, který se na festivale představil se snímkem Čára. Ocenění za ženské herecké výkony připadly společně Jowitě Budnik a Eliane Umuhire za drama vzpomínající na rwandskou genocidu Ptáci zpívají v Kigali. Nejlepším hercem se stal Alexandr Jacenko díky roli lékaře v ruském snímku Arytmie.

Karel Roden v hlavní roli filmu Křižáček
Dítě, jež spasí svět. Křižáček s Rodenem soutěžil ve Varech

V soutěži Na východ od Západu uspěla nápaditá road movie Jak Víťa Česnek vezl Ljochu Vrtáka do důchoďáku od ruského režiséra Alexandra Hanta. „Děláte hustý festival. To je úlet,“ poděkoval za ni režisér v češtině.

Zvláštní cenu poroty vybojovaly filmy Dede z prostředí Svanetie, drsné horské oblasti na severozápadě Gruzie, Lekce francouzské konverzace rakouského režiséra Bernharda Braunsteina a drama o traumatu jugoslávské války Chlapi nepláčou bosenského režiséra Alena Drljeviće.

Anděl Páně 2
Anděl Páně 2 získává další cenu. Strach si z Varů odváží Modrou kostku

Pětičlenná porota udělila i dvě zvláštní uznání, a to za nejlepší debut pro americkou romanci Drobné si nechte a za nejlepší začínající herečku pro Rumunku Voicu Oltean z filmu Breaking News.

Cena za nejlepší celovečerní dokument připadla španělskému filmu Spousta dětí, opice a zámek. Cenu prezidenta MFF KV obdržel český režisér Václav Vorlíček, který během děkovačky zavzpomínal na první karlovarské uvedení své komedie Dívka na koštěti.

Jeremy Renner
Jsem zábavný muž, svou dceru pobavím sám, tvrdí Jeremy Renner

Dvaapadesátého MFF Karlovy Vary se zúčastnilo více než 13 tisíc návštěvníků, čtyři sta filmových tvůrců a více než tisícovka filmových profesionálů. Ti shlédli na pět set filmů a zakoupili si 140 tisíc vstupenek.